Zeeland

De Zeeuwse wateren omvatten het Hollands Diep, het Haringvliet, het Volkerak, de Grevelingen, de Oosterschelde, het Veerse Meer en de Westerschelde. Door een fout bij de indeling van Nederland behoren de eilanden Voorne-Putten, de Hoekse Waard, Tiengemeten en Goeree-Overflakkee officieel bij Zuid-Holland. Dit ligt gevoelig: de Zeeuwen die op deze eilanden wonen zijn zeer gesteld op hun status als Zuid-Hollander.

De eilanden Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Tholen, Sint Philipsland, en het schiereiland Zuid-Beveland - Walcheren horen wel officieel bij Zeeland. Zeeuws-Vlaanderen is een stuk Belgie dat ook deel uit maakt van Zeeland.

In de Grevelingen liggen ook nog wat onbewoonde eilanden.

Hollands Diep

Verbindt de Dortsche Kil, Nieuwe Merwede en Amer in het Oosten met het Haringvliet en het Volkerak in het Westen.

Aan het Hollands Diep liggen een paar haventjes:

  • Moerdijk
  • Noordschans
  • Numansdorp: Er zijn in Numansdorp in totaal 4 havens, het leukst om te liggen is de haven het dichtst bij het dorp.
  • Strijensas
  • Willemstad

Haringvliet

De zeearm tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakke heet het Haringvliet. Verder landinwaarts, vanaf Willemstad, heet dit water Hollands Diep. Het is in principe zoet water, hoewel men wel bezig is met een zoet-zout overgang. Midden in het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten, dat inmiddels geheel een natuurmonument is.

Het Haringvliet is bereikbaar via de Haringvlietbrug in het oosten. Trui past met het klaptopje horizontaal soms onder deze brug door via de middelste opening. Let op de peilschalen!

Aan het Haringvliet liggen een paar haventjes. Op de Hoeksche Waard:

  • Hitserse Kade: vlakbij de Haringvlietbrug, supermarkt in Zuid-Beijerland, geen ov.
  • Nieuwendijk: veerpont naar Tiengemeten, verder niks.
  • De Put: jachthaven, verder niets, geen ov.

Op Tiengemeten:

  • Tiengemeten: je mag tegen betaling het eiland op om rond te kijken tussen de muggen. Overnachten niet toegestaan.

Op Voorne-Putten:

  • Hellevoetsluis: Drie havens met meerdere verenigingen. Zowaar een haventje van enige betekenis, zelfs met winkels en horeca. Die natuurlijk in het vroege voorjaar voor het grootste deel gesloten is.

Op Goeree-Overflakkee:

  • Stellendam: Ga in de vissershaven bij de sluis liggen. Diesel bij de jachthaven. Bereikbaar per OV.
  • Middelharnis: Bruisend centrum van Goeree-Overflakkee. Rondom de havenkom zitten diverse cafés en een disco. Het winkelcentrum zit op de dijk bij de havenkom, supermarkt ook dichtbij. Trui past niet in de havenkom, wel aan de passantenkade of bij de Wilhelminabrug ertegenover. Tevens goed bereikbaar per OV.
  • Stad aan 't Haringvliet: Nog nooit zo'n onbeduidende en kleine stad gezien. Een gehucht waar je de boot aan de kant kunt knopen, meer is het niet.
  • Den Bommel: Idem. Omdat er bijna alleen nog forenzen wonen die alle boodschappen met de auto doen, is de locale economie ingestort. De laatste keer dat we er waren stond zelfs de snackbar te koop wegens geen klandizie.

Volkerak

Water tussen het Hollands Diep en de Oosterschelde. Het zuid-westelijke deel heet eigenlijk Krammer. Vandaar ook de naam van de sluizen: de Volkeraksluis bij het Hollands Diep, en de Krammersluis die naar de Oosterschelde leidt. Het is een mooi water, maar wel met erg veel binnenvaarders. Er is een onbewoond eilandje.

Er zijn een paar kleine haventjes:

  • Ooltgensplaat: klein dorpje met kanaaltje er naar toe waarin Trui net kan keren, ook achteruit naar de haven varen kan tot in den treure geoefend worden hier. Op zaterdagochtend wordt door de mannen in de (enige?) kroeg dermate adequaat ingenomen dat ze al voorbij aangeschoten waren.
  • Oude Tonge: klein dorpje met monumentaal centrum rond de haven. Het geultje ernaar toe is niet breed en niet diep, met Trui gaat het net. Stel je niet teveel voor van het uitgaansleven, maar het is erg leuk om er eens geweest te zijn. Cafe De Geit, bleek redelijk okee, behalve op de momenten dat één van de barhangers via een draadloze microfoon mee ging zingen met de verder niet slechte muziek. Goed bereikbaar per OV.

Grevelingen

Het grootste zoutwatermeer van Europa. Perfecte jachthavens zoals Bruinisse, Brouwershaven en Port Zeelande bij Scharendijke. In het vakantieseizoen 24 uurs busvervoer op het eiland Schouwen-Duiveland (s'nachts tot 00.4 uur!!) Van alle havens naar de vele kroegen en Disco's in Renesse.(Het Lloret de Mar van Zeeland!) Wireless Internet vanaf de boot in Port Zeelande. Vele eilandjes waar de nacht (al of niet voor anker) doorgebracht kan worden. Voor de liefhebbers veel rust.

Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste vaarwater in Zeeland. Via sluizen sluit het aan op het Volkerak, de Grevelingen en het Veerse Meer. Over de Oosterschelde ligt de indrukwekkende Zeelandbrug?.

Aan de Oosterschelde liggen vrij veel havens:

Bergen Op Zoom

Bergen Op Zoom is een mooie stad, goed bereikbaar per trein. Helaas is het dan nog wel drie kwartier lopen naar de haven. Deze haven is niet bepaald groot, in het hoogseizoen is er waarschijnlijk geen ruimte voor Trui. De sluis en brug voor de haven draait 'sochtends een paar uur en 'smiddags, zie almanak. Vanaf windkracht 7 draait de brug niet meer.

Stappen in Bergen op Zoom

Een leuk jongerencafé is de Zet, in de Lievevrouwenstraat. De jongelui zijn er erg alternatief, maar er wordt gewoon disco gedraaid.

Website jachthaven

Bruinisse

Bruinisse ligt strategisch op de driesprong tussen de Grevelingen, het Volkerak en de Oosterschelde. Bovendien is het goed bereikbaar per Interliner vanaf Rotterdam Zuidplein.

Toch kun je er beter wegblijven. Het uitgaansleven is geen fleppende aangelegenheid, en Hans de Keijzer heeft een interessante opinie over de competentie van de havendienst.

3000 inwoners. 6 havens! Jachthaven, Gemeentehaven, Vluchthaven, Veerhaven, Reparatiehaven, Vissershaven. Perfect nachtvervoer van de Jachthaven naar de Disco's en kroegen van Renesse!

Colijnsplaat

Fraai dorpje, recht tegenover Zierikzee. Er is een Solexmuseum en de Zephyr-ligfiets komt hier vandaan.

De jachthaven is vrij groot, maar vaak ook vrij vol. De neef van Borkum's havenkabouter woont hier. Hij heet je hartelijk welkom met de mededeling dat je een stomme eikel bent, en helpt je vervolgens graag van de wal in de sloot.

Op de hoek van de dorpsstraat is Café Juliana, een uitstekende bruine kroeg.

Goes

Die rug... die heupen!

Kroeg met tafeltjes en acceptabele muziek is het Heartbreak Cafe aan het grote plein. Verder zijn we in Pake Sake geweest. Een danstent met een entreeprijs van 5 euro, garderobe en wc wel gratis, heu. Voor 1.30 uur hoef je er niet naar binnen te gaan, vanaf 2.00 wordt het vervolgens wel weer erg druk. De ernaast gelegen Doner tent heeft zo'n ontzettend hierarchisch en inefficient baliesysteem dat het vermakelijk is om te zien, maar jammer dat je 20 minuten moet wachten op je broodje, terwijl de helft van die tijd de Doner-man (in totaal 6 man achter de balie) niks stond te doen.

Wemeldinge

Wemeldinge is niets en zal ook nooit iets worden. Dit ondanks het feit dat een paadje langs de dijk boulevard heet en dat wat schots en scheef neergelegde tegels promenade worden genoemd. Wemeldinge heeft net een nieuwe haven met veel ligplaatsen. De gemeente is waarschijnlijk erg arm want de haven ziet er uit als een soort playmobil op ware grootte. De drijfsteigers zijn van kunststof en zo hol als een biervat na een goed feest. Positief aan deze steigers is dat ze erg meegeven zodat je er tegenaan kunt varen zonder dat je boot kapot gaat. Ook leuk is dat je kunt schommelen met de steigers en als je een beetje stampt, heel Wemeldinge dat kan horen. Aanspraak verzekerd!

Het wordt tijd om het nachtleven van dit wel erg lelijke plaatsje maar eens te gaan verkennen. Eerst moeten we echter nog even langs het uitkijkpunt. Op een plekje langs de dijk zijn namelijk een paar bankjes neergezet vanwaar je over het water kunt kijken. Volgens het toeristische kaartje dat we hebben gekregen van de havenmeester is dit het enige plekje waar je de golven kunt bekijken, erg bijzonder.

Op naar de eerste en enige kroeg: Het Centrum. In deze kroeg speelde natuurlijk weer luide muziek en aan de bar zaten wat ontspoorde jongeren die door de kroegbazin nog enigszins in toom werden gehouden. Voor ons vreemdelingen werd het achtergedeelte van de kroeg opengesteld zodat we geen last vanelkaar zouden hebben. Morgen varen we ergens anders naar toe.

Wissekerke

Wegblijven.

Zierikzee

Net ten westen van de Zeelandbrug ligt de haveningang van Zierikzee. Dit is één van de mooiste stadjes van Zeeland, het is er goed toeven. De voorzieningen zijn goed. Zierikzee is goed bereikbaar met de Interliner vanaf Rotterdam Zuidplein.

Haven

Vanaf de Oosterschelde loopt een kanaal naar de haven. In dit kanaal zit een keersluis die bij een waterstand van +NAP 1,90 m dichtgaat. Een geschikte aanlegplek voor Trui is de drijfsteiger voorbij de vissersboten aan je linkerhand. Je ligt dan vrijwel recht tegenover de Gekroonde Suikerbiet.

Er is ook een museumhaven, maar daarvoor moet je door twee bruggen die speciaal daarvoor opengedraaid moeten worden door een gepensioneerde ambtenaar die als enige toevallig weet waar de sleutels liggen. Bovendien heb je veel water nodig om over de drempel te komen.

Stappen in Zierikzee

Direct aan de haven staat de Gekroonde Suikerbiet, een gezellig café met Jupiler op tap. Je kunt er goed blufpokeren, maar 'smiddags kun je er ook uitstekend slagroom met choco drinken. Botteraars zien vaak niet veel meer van Zierikzee dan de binnenkant van de Suikerbiet.

Iets verder in het dorp is Café De Vlinder, iets hipper, maar in het weekend ook een stuk puberaler.

Het Veerse Meer

'sZomers schijnt het Veerse Meer een hel van optimisten en schreeuwende ouders te zijn. In het vroege voorjaar daarentegen, kun je er fijn zeilen. Let wel op de ondieptes. Er is een hele kudde kleine eilandjes met steigers waar je aanlegoefeningen kunt doen. Er zijn wat haventjes, de belangrijkste is Veere.

Het meer zit ingeklemd tussen Walcheren en Noord-Beveland. In het oosten is een sluis naar de Oosterschelde: de Zandkreeksluis. Bij Veere bevindt zich de sluis naar het Kanaal door Walcheren. Dit kanaal gaat via Middelburg naar Vlissingen.

Aan het Veerse Meer liggen een aantal havens:

  • Wolphaartsdijk
  • Vluchthaven Geersdijk
  • Kanohaven de Piet
  • Oranjeplaat
  • Oostwatering
  • Veere: Moeilijk bereikbaar per OV. Op zondag kom je er nauwelijks weg. Je kunt dan beter doorvaren naar Middelburg, de sluis draait toch bijna altijd.

Kanaal door Walcheren

Dit kanaal verbindt het Veerse meer met de Westerschelde. Het kanaal begint ter hoogte van het plaatsje Veere en eindigt bij Vlissingen.

Middelburg

Ongeveer halverwege het kanaal door Walcheren. Goed bereikbaar per OV.

Westerschelde

Enige echte open zeeuwse stroom. Daardoor ook wat lastiger vaarwater, moet bij westelijke wind waarschijnlijk als zeegat beschouwd worden. Daarnaast veel grote vaart naar de haven van Antwerpen.

Aan de Westerschelde liggen de volgende havens:

  • Breskens
  • Hansweert
  • Hoedekenskerke
  • Terneuzen
  • Vlissingen
  • Walsoorden
  • Veerhaven Perkpolder
  • Veerhaven Kruiningen
  • Veerhaven Breskens

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki