Groot Onderhoud - Voorschiprestauratie zomer 2013

Trui bestaat voor een groot gedeelte uit eikenhouten- en iroko- planken (‘gangen’), die zijn vastgezet tegen dikke stukken krom hout ‘inhouten’ die feitelijk het karkas van het schip zijn. Eens in de 25 jaar zijn deze ‘gangen’ dusdanig gaan rotten dat er speling ontstaat tussen deze planken. Hierdoor wordt het steeds lastiger de boot waterdicht te houden. Momenteel is een belangrijk deel aan de bakboord voorkant en onderkant van de boot (‘vlakdelen’) in deze slechte staat en dient dus vervangen te worden.

Het vervangen van deze delen gaat in augustus 2013 gebeuren. Vier vrijwilligers zullen samen met een scheepstimmerman de ‘gangen’ en ‘vlakdelen’ één voor één vervangen. Ook zullen er vier inhouten worden vervangen omdat deze ook rot zijn. Deze restauratie zal gebeuren op een helling. De restauratie zal in totaal 3 tot 4 weken fulltime in beslag nemen.

Over deze pagina

Op deze webpagina houden we iedereen op de hoogte van de voortgang omtrent het groot onderhoud.

Actueel

Hout uitzoeken (5-3-2013)

Eduard en Johan hebben gisteren een rondje IJsselmeer gereden om hout uit te zoeken voor de gangen, het vlakdeel en een inhout. Bij houtcompagnie Almenum in Harlingen is, samen met scheepstimmerman Wim Mendelts, gekeken naar hout voor de gangen en het vlakdeel. Het ziet er naar uit dat we daar een complete stam gaan kopen. Daarna zijn ze, met drie auto´s, want Wim wilde zijn auto vandaag in Hellevoetsluis verkopen, doorgereden naar Van Dijk in Laren. Met de mal voor de zitter erbij moest daar tussen grote stapels kromhouten precies de goede gevonden worden.

Eduard en Johan staan bovenop een bult hout voor kromhouten.

Mallen maken van de oude gangen (21-2-2013)

In de hellingweek zijn met behulp van de traditionele methode mallen gemaakt van de oude gangen, zodat het hout voor de nieuwe gangen uitgezocht kan worden. Ter voorbereiding van de mallen zijn een aantal platen multiplex in stroken gezaagd en met pianoscharnier aan elkaar geschroefd om de benodigde lengte van de mal te krijgen. De scharnier zorgt er ook voor dat de mallen op te vouwen zijn en beter te vervoeren zijn. De stroken multiplex zijn vervolgens tegen de gangen geschroefd en met kleine dwarslatjes is de breedte van de gangen aangegeven. Met behulp van de mallen zullen we op 4 maart samen met Wim Mendelts hout gaan uitzoeken bij de Almenum Houtcompagnie in Harlingen.

De 4 iroko gangen gaan we vervangen:

Eentje loopt door tot boven de bun:

Definitieve data bekend en grove begroting af (17-01-2013)

Inmiddels is de datum waarop de restauratie bekend. Van 27 juli t/m 10 augustus met een eventuele uitloop t/m 17 augustus. Die dagen zullen vier vrijwilligers samen met scheepstimmerman (en oud-schipper van Trui) Wim Mendelts de gangen, inhouten en het vlakdeel vervangen. Waarschijnlijk wordt er overnacht bij de locatie.

Ook de grove begroting is gemaakt. Het project gaat naar verwachting € 16.000,-- kosten. De komende 3 maanden gaat de stichting op zoek naar financiering middels fondsenwerving, sponsoring en donatie's.

Doneren

De kosten van dit project zijn ongeveer €16.000 en gaan vooral zitten in hout, bouten en de hellingkosten. We proberen een gedeelte gesubsidieerd te krijgen van verschillende culturele fondsen en zullen ook een gedeelte betalen uit ons eigen vermogen. We willen daarnaast ook een beroep doen op u voor een eenmalige donatie. U kunt bijdragen met een klein of groot bedrag. Hieronder kunt u zien wat wij met een donatie van u kunnen doen.

Doosje carrosserieringen10 euro
Doosje houtdraadbouten25 euro
12 bussen tixophalte50 euro
1 dag hellingen100 euro
Cirkelzaag250 euro
Hout voor een gang of inhout700 euro
Complete gang1500 euro

Hier vindt u het donatieformulier dat u kunt invullen en opsturen. Doneren kan door het bedrag over te schrijven op girorekening 3030194 t.n.v. Stichting tot behoud van de BU 130. Wilt u op een andere manier bijdragen, bijvoorbeeld met uw bedrijf? Neem dan even contact op.

Voorlopige planning

WatDatum
DecemberOnderzoek doen naar welke delen vervangen moeten worden
DecemberOnderzoek doen naar voorgaande grote restauratie's
JanuariGrove planning voor de hellingperiode af
JanuariGrove begroting af en aanschrijven fondsen
JanuariInformatie voor het kiezen van een helling verzamelen
JanuariInformatie verzamelen over houthandels
JanuariBenodigdheden inventariseren
Januari-MaartSponsoren en donateurs werven
FebruariHelling vastleggen
FebruariMallen maken van de te vervangen delen
MaartEen gedetailleerd overzicht van alle benodigdheden maken
MaartHout bestellen
MaartEen gedetailleerd begroting maken
AprilGedetailleerde planning hellingperiode maken

Interessante documenten

Gedetailleerd Restauratieplan

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki