Termunterzijl

Een best leuk haventje iets ten zuiden van Delfzijl. Deze haven valt met springtij droog.

De toegang van de haven wordt gevormd door een smal geultje met dammetjes van basaltblokken aan weerszijden. De dammetjes zijn ruim voorzien van onverlichte bakens en liggen met hoogwater onder de waterspiegel. Het groene baken aan het begin van de zuidelijke dam markeert waar je zeker een aantal basaltblokken gevoeld hebt. Ruim vrijvaren dus.

Na het aanloopgeultje kom je door een keersluis waar het behoorlijk kan stromen als ze aan het spuien zijn. Als je wat aan de bakboordzijde rustig naar binnen vaart, kan je het voldoende overzien. Als ze spuien geef je een stoot op de toeter voor je naar binnen vaart.

Direct aan stuurboord zijn een paar wat grotere steigers, waar kleine charters afmeren. De schutsluis is aan bakboord en verderop zijn de passantensteigers aan stuurboord en vaste ligplaatsen aan bakboord. De manier waarop de passantensteigers verderop zijn aangelegd garanderen vermaak. Op drukke dagen boren per dag enkele boten zich tijdens het aanleggen in de steiger.

Kom je vanuit het Termunterzijldiep, maak dan niet de vergissing tijdens het spuien de schutsluis binnen te varen. Ze spuien door de schutsluis. Bij laagwater springtij kom je dan via een waterval vanaf de drempel en een paar stroomversnellingen in de droogstaande haven uit.

Voor zijn grootte is Termunterzijl vol met toeristische trekpleisters. Er is een kunstexpositie naast het havenkantoor, een cafe in de haven waar je ook een degelijke maaltijd kan krijgen, een museumgemaal, een strand (waar zwemmen rond laagwater geen optie is), een camping en een vis-snackbar. Verder is er een supermarkt en er is verderop in Termunten (ligt aan elkaar) nog een wat duurder visrestaurant.

De havenmeester is vriendelijk, behulpzaam en spraakzaam. De toiletten zijn simpel en schoon. Het enige nadeel van Termunterzijl is dat je er met laagwater niet binnenkomt. Ruwe schatting: 0.4 droogvallend t.o.v. llws.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki