Getijden ontstaan doordat de maan en de zon met hun aantrekkingskracht een grote berg water over de aarde sleuren. Dat doen ze op een voorspelbare manier, zodat wij er aan kunnen rekenen en onze waddentocht op kunnen plannen. Eerst wat begrippen:
Op LW begint de cyclus. Direct na LW begint de vloed. Het water stroomt vanaf de Noordzee via de zeegaten naar binnen, eerst langzaam, dan versnellend tot ongeveer halverwege de vloed de stroom maximaal is. Hierna neemt de stroom af, het water stijgt langzamer, totdat bij HW het water stilstaat op het hoogste punt. Daarna begint het water weer naar buiten te stromen; het is eb geworden. Ook nu stroomt het water eerst langzaam, dan sneller, tot een maximum halverwege, waarna de stroomsnelheid afneemt tot het water bij LW vrijwel stilstaat.
Klinkt als een sinus. Dat klopt ook ongeveer, alleen is het een superpositie van tenminste 94 sinussen. Je kunt het getij zelf dus niet zomaar uitrekenen; dat laten we lekker over aan de deskundigen die hun resultaten in keurige tabellen en grafieken weergeven. En met die gegevens gaan wij rekenen. (Er zijn wel enige vuistregels over het getij die handig zijn om te weten, maar die kunnen nooit een getijdentabel vervangen.)
In de onderstaande grafiek is de waterstand uitgezet tegen de tijd. We zitten ergens halverwege dootij en springtij.
Een paar dingen vallen op:
Stel, we willen een wantij oversteken met opkomend water. Het hoogste punt is h meter boven kaartpeil, de botter steekt 0,9 meter, dus we kunnen er overheen vanaf het moment t dat het water (0,9 + h) meter boven kaartpeil is. Simpel toch?
Er zijn wat complicaties.
1. h kun je soms aflezen uit de kaart. Als je een bepaalde plaat wilt oversteken, zoek je het meest ondiepe punt uit dat je gaat tegenkomen. Droogvalhoogtes worden onderstreept weergegeven. Als je een geul over een wantij wilt volgen, heb je meestal niet zoveel aan de kaart, aangezien in het beprikte geultje altijd meer water staat dan vlak ernaast. De kaart geeft altijd het hoogst gemeten punt in dat gebied weer. Gelukkig zijn er overzichten met de hoogtes van Nederlandse wantijen en de Duitse wantijen van WattenSchipper.de en Wattsegler.de . Nautin (de Nederlandse wantijen) en de Wattenschipper.de geven lodingen t.o.v. van LAT. Wattsegler.de geeft ze t.o.v. hoogwater (dit is het hoogwater zoals weergegeven op de kaarten). Hoewel t.o.v. van LAT lekker makkelijk rekenen is, is het een goed idee om in Duitsland ook Wattsegler te checken. Deze lodingen zijn vaak recenter en niet alle locaties staat in beide tabellen.
2. De dieptes op de kaart worden over het algemeen weergegeven ten opzichte van LAT. Het handige is dat de meeste getijdentabellen de waterstanden weergeven ten opzichte van het kaartpeil. Soms heb je te maken met waterstanden of dieptes die worden weergegeven ten opzichte van NAP. In dat geval moet je het verschil tussen NAP en LAT verrekenen, tenzij beide in meters tov NAP zijn weergegeven.
3. In de HP33 wordt van elk uur de waterstand weergegeven. Je kunt daar heel gemakkelijk zien hoe laat de waterstand boven (h + 0,9)m is gestegen. Wij hebben ook onze eigen getijdentool waar je een voor jou relevante selectie van diezelfde data kunt downloaden. Onze getijdentool heeft ook data voor Duitsland, die helaas wel minder nauwkeurig is aangezien het van een wereldwijde getijden-calculator komt. Soms heb je alleen maar de tijdstippen van HW en LW. Je moet dan gaan interpoleren aan de hand van het tijverschil. Hiervoor gebruiken we de twaalfde-regel.
4. Door de invloed van wind en rivieren zijn er vaak afwijkingen in de waterstand. Deze afwijkingen (verhoging of verlaging) worden doorgaans gemeld in de scheepvaartweerberichten. Je kunt ze simpelweg optellen of aftrekken bij de waterstand uit het boekje of uit je berekeningen. Ook vind je onder Waterstanden wat websites met meer data.
Als je het grafiekje ziet, lijkt het heel gemakkelijk om er aan te rekenen. In de praktijk blijkt het toch lastig. Vandaar een paar rekenvoorbeelden.
Plaatjes zijn klikbaar voor een grotere versie inclusief tijdsverschillen tov LW.