Duitse Oostzeekust

Kiel

Na 100 kilometer Kielerkanaal, startend bij Brunsbuttel, arriveer je in Kiel. Bij het verlaten van de sluis direct aan bakboord kun je perfect afmeren. Er is een gratis toilet met douche, echter betaal je wel €10,- borg voor een sleutel en de douche is voorzien van niets dat inkijk voorkomen kan. Gelukkig voor de dames is er voor hen een apparte ingang en dus een apparte sleutel.

Het uitgaansleven van Kiel bevindt zich in het oude stadshart, waarvoor een bus genomen kan worden. Zou je gaan lopen, ben je vanaf de sluis minimaal 1,5 uur onderweg en ben je afhankelijk van een pontje. De laatste mogelijkheid is om erheen te varen, geen idee hoe dichtbij je komen kan. Wij arriveerden pas laat, hadden een lange dag achter de rug -10 uur non-stop dieselen- en besloten daarom Kiel niet met onze cultuur te verrijken.

Shoppen kan bij meerdere nabij gelegen supermarkten, maar het meest voor de hand ligt de SKY-Markt. Je gaat erheen met 3 of 4 personen, koopt minstens een wagen vol drank en eten, liefst meer dan je terug kunt tillen en laat je dan door de filiaalleider, tevens zeiler, in z'n soepele Benz station, bij de steiger droppen. Scheelt je tijd, spierpijn en blaren. Aanrader dus...

Kieler Fjord

Kwa weer golden er volgens de chauffeur annex winkelbaas een paar constanten, die wij redelijk hebben kunnen bevestigen: Oostenwind begint standaard om 11:00, Zuid-westenwind om 10:00. Eventuele veranderingen plm. om 14:00 en de wind die om 17:00 staat mag je houden tot zonsondergang.

De omgeving van Kiel is heel byzonder voor ons platbodemvaarders uit de Lage Landen: Langs het kanaal is het heuvelachtig met boomgaarden en S-bochten la Alpe d'Huez om de hoogteverschillen te bedwingen.

De Oostzee is erg helder en je vindt er andere vissoorten. Zo vingen we er 3 gepen die door ze te bakken groene graten kregen! Doordat het zo helder is zie je soms letterlijk honderden kwallen, die allen verliefd lijken op de alg van je onderwaterschip. Tsja, die arme beestjes hebben erg te lijden onder anti-foulings van andere schepen en de daardoor onstane afwezigheid van groene schmutz.

Tot slot een mooi vooruitzicht voor Oostzee-vaarders: Dolfijnen! Die hebben ze niet in het zoete IJsselmeer, maar hier in het vrij beschutte Oostzee-gebied kun je ze tegenkomen.

Heiligenhafen

Klein, erg toeristisch landhaventje onder het eiland Fehrmarn. Naast de visserijhaven, waar je soms kan liggen, is er ook een jachthaven met alleen maar tupperware, waar Trui vermoedelijk niet zo goed tussen past.

Er is nog wel een redelijke winkelstraat rechts van de kerk (met de rug naar de haven), waar ook een pinautomaat te vinden is. Links van de kerk is een nautische sportwinkel te vinden die zich vooral richt op vissen. Als je vanaf de haven noord-west richting de kust loopt, kun je naast een duinwandelen ook nog schommelen.

Damp

Grote jachthaven, grote flatgebouwen, alle faciliteiten. Supermarkt, diesel, water (aber kein Trinkwasser) op de steiger.

Rauchspelunke Moby Dick en gin bar Hammaburg zijn de nachtattracties.

Voor verwaaid liggen zijn er naar verluid ook yoga, fitness, zwembad, bowling, nordic walken en strand.

Wekelijks is er een kinderdisco en daaropvolgend een beachparty

Schlei

In de Schlei zijn verschillende havens. Te beginnen met Schleimunde bij de ingang. Een klein haventje met een oud loods gebouw en natuurgebied waar je niet in mag. Botters gelijk rechts in de eerste of tweede box. Havenmeester komt een keer kijken, maar na een blik op het museumbordje hoefden we niet te betalen voor ons dagbezoek.

De volgende haven is Maasholm. Een leuk vissershaventje voor palingvissers. In het dorp is het goed vis eten met grote oostzeebot.

Met harde wind kun je waarschijnlijk ook prima verder de Schlei in en verdere havens bezoeken. Opkruisen is lastig, buiten de geul is het ondiep, en de wind kan voor veel stroom zorgen.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki