Enkhuizen

De Slof Westerstraat 28

Tijdelijk(??) Dicht!

Zeker geen buurtkroeg, maar meer een jongerenkroeg. De sfeer is hier zeer gemoedelijk. De mensen die deze kroeg bevolken zou je bijna alternatief kunnen noemen. Vaste stek voor de meeste Bolkers, helaas ook van stinkie chartervolk. Te hard roepen dat je van de Trui bent wil nog wel eens scheve blikken opleveren van dames die na een avond flink stappen met vreemde tatouages wakker werden. Het nieuwe afspreekpunt voor botterende lui.

De Dromedaris (de Drom) Paktuinen 1

Dit café is midden in het centrum van Enkhuizen gevestigd. Het was een afspreekpunt voor de mensen die met de botter mee gaan varen. Enkhuizenaars zie je hier bijna niet. Het café maakt deel uit van een cultureel centrum: er is een filmzaal, je kunt er eten, geregeld treden er bands en orkesten op en verder is er nog een theatertje. De Drom wordt ook verhuurd en is dus niet altijd open voor iedereen. Tegenwoordig meer dicht dan open en heeft daarom zijn ontmoetingspuntfunctie op de vrijdagavond verloren. Oh waar is toch die tijd dat je er op vrijdagavond regelmatig kon rock'n'rollen op live muziek van de plaatselijke rock'n'roll-band.

Brouwerij De Werf Paktuinen 6

De brouwerij van Enkhuizen, ze schenken er prima biertjes en blijkbaar ook diverse cocktails. Het is in een loods, dus ondanks maatregelen vrij gehorig en het zit op zaterdagavond goed vol. Barpersoneel heeft het erg druk, ook deels omdat je biertje eerst door de handen van 3 mensen moet en een rondje door het pand gaat voordat je het in handen hebt. Ook als je aan de bar zit. Ze hebben een poging gedaan het gezellig aan te kleden, helaas betekent dit ook kitscherige grijs-op-zwarte koikarpers. Leuk voor de enthousiaste brouwer om een keer een biertje te doen, maar voor een avond dobbelen, doorzakken of keihard escaleren zijn er leukere plekken in Enkhuizen, die vaak ook biertjes van deze brouwerij schenken.

De Dubliner Venedie 30

In de kelder vind je een kleine Ierse pub, met meer mensen dan zitplekken, maar redelijk wat sta-ruimte (steekproef 1 zaterdagavond). Je drinkt er stouts en Iers rood per pint voor een schappelijke prijs en er is regelmatig live muziek. Wij hoorden onder andere een liedje over dat de zanger met gitaar geen Bob Dylan wilde spelen, muziek die wel erg leek op Bob Dylan en Bløf. De lampen hebben bolhoeden. Weinig ruimte voor tassen, maar een stuk of 4 kun je waarschijnlijk nog wel ergens in een hoek gooien. De meningen waren verdeeld, niet direct de nieuwe stamkroeg, maar wel leuk voor de liefhebber. Lea (schipper): "als je goed door je knieën gaat kun je prima op de bar dansen". Hein (sjaars): "Het was niet echt een kroeg, meer een club voor oude mensen".

't Ankertje Dijk 6

Terras met terrasverwarming, nephaarden en polo-zeiltypes. Geweigerd om binnen te stappen. Door het raam wel wat mooie scheepsmodellen te zien.

Café Bok (Wapen Van Urk) Breedstraat 161

Gemoedelijke bruine kroeg met leuk bier- en sterkassortiment. Tafels voor zowel kleine als grotere groepen en dobbelstenen en beker aanwezig. Door de verschillende hoekjes kun je elkaar én de muziek prima horen. Bezienswaardigheid is de bardame die de borrels Sippersbitter bijzonder soepel met kop erop in het glas schenkt. Er lijkt ook wel ruimte te zijn om ergens in een hoek wat tassen te dumpen. Tot nu toe lijkt deze de beste vrijdagavondpotentie te hebben nu de Slof dicht is.

Stamkroeg-beoordelingsformulier

In dit zuiver objectieve formulier vindt u op zeer overzichtelijke wijze de kwaliteiten van de kroegen in Enkhuizen, met als doel het vinden van een nieuwe stamkroeg nu de Slof gesloten is.

 De WerfDublinerBok't Ankertje
Bruinheid5-87,5- 
Assortiment8,038G++ 
Muziek3*10 (live)6- 
Prijs19,30/4 spec14,50/(3 spec + 1 cola)22,65/ (3 spec + 1 pils + 1 sippersbitter) 
Afstand tot route ZZM100m0200m 
Dobbelstenen en bekerNeeja*ja 
Ruimte voor backpacks5,6*6*7,5* 
Haakjes aan bar030*8* 
Kunst67,58 
Akoestiek4,5-89 
Kindvriendelijkheid++*-2*+* 
Tijd tot bier10 min< 1min1.6 min 
Terrasverwarming000-10
Publiek40+4 baardenéén zeeman met baard en flaporen (zie logboek) 
Viezedrankpotentie4*9*10,10* 
Barpersoneel6,75✓++ 
Stressniveau barpersoneelhooglaaglaag 
Escalatiepotentie2*8*6 
Pepermuntjesjaneenee* 
Duitslandgefühl348+- 

Beoordelingen met een sterretje (*) zijn een zo nauwkeurig mogelijke inschatting.

Lelystad

Je ziet ze niet maar ze zijn er wel, de kroegen van Lelystad. Voor de mensen die lang hebben gezocht en uiteindelijk onverrichter zake weer huiswaarts zijn gekeerd, dit zijn de kroegen:

 • Bar Bodega la Cave, Neimuspassage 19,
 • Bar Detsit, Kempenaar 347,
 • Bar-pub De Lantaarn, De Stelling 1230,
 • Café-bar Bosporus, De Jol 3714,
 • Café-bar Zilver, Stadhuisstraat 68,
 • Twilight bar, Dukaatpassage 35,
 • Café Amigos, De Stelling 1224,
 • ’t Amsterdammertje, Kamp 4305,
 • De Drie Apen, Waagpassage 30,
 • Café Nelis, De Stelling 1228,
 • Koffiehuis Sport, Passage 8,
 • Tapas Bar, Schans 1823.

Lemmer

De held van '63

Heel Lemmer is ingelijfd door watersporters uit de categorie veel te dure plastic boot en dan keihard rosé slempen met partymuziek die over de hele haven schalt vanaf het dek, of in de vele semi-sjieke restaurants/grand cafés. Héél Lemmer? Nee, één kroegje biedt dapper weerstand. In dit bruine café hangt de Zuiderzeeballade op een stuk zeildoek aan het plafond. De kaart is standaard Heineken-met-één-lekkere-Weizen-voor-de-Duitse-toerist en hanteert schappelijke prijzen. Die Duitse toerist zie je hier overigens niet, hier komt de Lemmernees. Als je geluk hebt kun je genieten van één van de lokale sterren uit het volle live-programma, zoals "Feest-DJ Sander", of "Maurice de zingende havenmeester".

Oude Sluis

Zijn we niet naar binnen geweest omdat het leek of er gerookt werd, maar zag er verder ook leuk uit. Aanvullend onderzoek nodig.

Medemblik

T Kraaienest Gezellige bar zolang je houdt van smartlappen onderbroken met geluidseffecten die rechtstreeks van de kermis komen.

De Klucht Bruine kroeg met Heineken op tap en Hazes c.s. op de speakers.

Triton Nautisch ingerichte kroeg met muziek van vroeger. Goede sfeer, maar gemiddelde leeftijd>50.

Stadsbrouwerij Radboud Gedempt Achterom 4 Huisgemaakte biertjes in een industriële setting. Een must voor iedere brouwende botteraar.

Het zeepaardje Kaasmarkt 4

De barman van deze kroeg is homo en heeft bijna zijn hele leven in De Lier (vlakbij Delft) gewoond, waar hij constant met de nek aangekeken werd. In De Lier hanteert men nog vrij bekrompen denkpatronen. Een paar jaar geleden heeft hij in Medemblik een gemeenteraadslid met kroeg aan de haak geslagen. Omdat er in Medemblik veel te regelen valt, had dit gemeenteraadslid geen tijd meer om zijn kroeg te runnen. Omdat de twee erg van elkaar hielden is een en ander gemeenschappelijk bezit geworden en zo runt nu de ex-De Lierenaar deze kroeg. Het mooie is dat hij dit helemaal niet slecht doet en zodoende van Het Zeepaardeje een kroeg heeft gemaakt waar het fijn barhangen is. Een specialiteit van Het Zeepaardje is een onovertroffen collectie smartlappen, die dan ook elke avond ten gehore worden gebracht.

Black and White Nieuwstraat 69

Deze discotheek staat bekend om zijn bijzonder goede knokkers. Wil je jezelf wat nieuwe vuile trucs aanleren of deze aan den lijve ondervinden, dan moet je Black and White zeker niet links laten liggen. Het publiek is vooral lokaal en dit publiek wil dat graag zo houden.

Staveren (Stavoren)

De Posthoorn Smidstraat 2

15-06-2012: tent lijkt al een tijdje dicht te zijn en niet van plan binnenkort weer te openen. Goed alternatief gevonden in Cafe Max (zie hieronder)

Naast de snackbar in het centrum van van Stavoren zit deze gezellige kroeg met een lange bar en veel tafeltjes. Je kunt hier dus bijna altijd wel zitten. Bovendien heeft deze kroeg een goed biljart waarop je gratis een balletje mag stoten. Op tap hebben ze Heineken en Murphy's. Makkelijke keuze dus! Tussen de snackbar en de kroeg heeft een ondernemende persoon ooit een deur gemaakt met de uitwerking dat je ook vanachter je biertje een patatje en frikandel speciaal kan bestellen. Helaas gaat de keuken wel op een gegeven moment dicht maar als je met een licht Friese tongval naar de barvrouw lacht wil ze nog wel een bal gehakt voor je uit de jus vissen.

Bas

Café Max Schans 23

Posthoorn-kloon met nautische uitstraling. Bob Marley-achtige muziek. Dobbelstenen aanwezig.

Down Under stationsweg 1 (achterom, in de kelder van het havencafé)

Kleine disco-achtige tent met een hoog Amerikaans neonlicht-gehalte. De muziek is jaren '80, maar dan de "met een reden vergeten nummers". Gewoon doorlopen naar de Posthoorn dus!

Hylpen (Hinderloopen)

De Brabander Nieuwe Weide 7-9

Gezellig ingerichte kroeg met een gigantische hoeveelheid nautisch aanverwante dingen aan de muur (van buitenboordmotoren tot navigatielichten en modelbotters) waar je direct door een stamgast aangesproken word voor een praatje over Botters. Op tap staat Heineken en ze zijn niet te beroerd om een blufdobbel drankje voor je in elkaar te klussen. Bij het bier worden nootjes geserveerd en bij de bar zijn dobbelstenen en beker beschikbaar. Bovendien is dit de enige kroeg in Hinderloopen met ruimere openingstijden.

Makkum

De Zwaan Plein 1

Best aardig café waar helaas Heineken wordt geschonken. Daarnaast zijn er gelukkig nog Palm, Duvel, Brugse Zot en wat ander zoet 'bier'. We hebben niet gedobbeld, maar de langwerpige vorm van de tafels lijkt er erg geschikt voor. Ze hebben heel veel relikwieën aan de muur, niet allemaal even goed. De aanwezige lokale bevolking praat verrassend niet luid en ziet er enkel een beetje pauper uit. Een nadeel is wel dat er twee grote tv-schermen binnen hangen waarop foto's getoond worden, waarbij de set niet uit meer dan twintig afbeeldingen lijkt te bestaan, waarna deze weer worden herhaald.

Update juni 2018: Schermen gingen na de wk-wedstrijd op zwart ipv beperkte foto-loop. Bediening lijkt meer interesse te hebben in de glazen op de bar dan de lege glazen op onze tafel...

Danscafé Skippers Waagsteeg 3

Als je een foute dixxo zoekt kan je hier perfect terecht. Wisselen jaren '80 muziek af met slechte hedendaagse muziek. Er staat een paal op de dansvloer om te paaldansen. De dansvloer was toen wij er rond half één aankwamen nog redelijk leeg, maar vanaf het moment dat de Delftenaren (en een Leidenaar) er staan stroomt deze vol met meisjes. Deze zijn echter wel 15 tot 18 jaar. Ook aanwezig zijn vieze mannen die wellustig naar deze meisjes kijken. Mensen van 20 tot 35 jaar lijken deze tent te mijden. Het bier is voor €2,- redelijk goedkoop.

Laaxum

Op Warns Het Noard 13

In Laaxum is geen kroeg. 3,5 km verderop in Warns is echter een prima kroeg te vinden. Je komt er door 1 lange weg helemaal rechtdoor af te lopen. Ze schenken er HJ, en ook lentebok is aanwezig. Er is een ronde tafel waar je goed met z'n achten aan kan zitten, en de barman had de dobbels binnen vijf seconden gevonden. Er zijn wel veel Duitsers, maar die zijn niet luidruchtig, en kijken nauwelijks verbaasd op wanneer een Bolker "ich habe das nicht gewüsst" roept.

Urk

Willem Barentsz Meester Jansmastraat 39

Bruine kroeg hoog op het oude eiland, vlak bij werf en botterloods. Heeft grote schermen waar aan het begin van de avond voetbal op wordt gedraaid. Gelukkig is dat amper te zien door dikke laag rook en lijkt ook niemand enige aandacht aan het scherm te besteden. Het publiek is jong, de muziek is oud. Lekker meeblèren onder het genot van een flesje Heineken.

Het haventje van Urk Raadhuisstraat 15

Kroeg met grote tafels waar vermoedelijk goed op valt te dobbelen, maar in ieder geval Texels aan te drinken. De enige kroeg die we hebben gevonden waar je elkaar ook normaal kunt verstaan. De borrelhappen zijn ook aan te raden. Je moet wel je stoel verdedigen tegen Urks volk en als je niet van Bonnie Tyler houdt ben je misschien aan het verkeerde adres.

De Urka Dormakade 1

Niet echt een kroeg, wel deel van de Urksperience: de Urka is een fontein in de vorm van een Orka, waar vanaf het goed vuurwerk kijken is.

Workum

De Smidte Súd 106-108

Op weg naar het centrum ligt de gezellige kroeg De Smidte. Met Texels en Guinness op tap is het bier goed. Mocht je je vervelen dan kan je de bierviltjes met getekende schepen bekijken aan de bar, gemaakt door de man naast ons die zich op eerdere avonden verveelde.

Aan de muur hangt een roeiboot. Achter de bar vangt de barjuffrouw een kikker.

De Heeren van HeeresSúd 15

Bruine kroeg die net iets te hard glimt. Als de Smidte in zijn geheel naar een bruiloft is kun je hier prima een drankje doen.

Peter's Pizza Noard 182-184

Pizzeria, volgens de jeugd ook the place to be voor een avond stappen, hoewel de openingstijden niet helemaal duidelijk zijn. Wij stonden in ieder geval voor een dichte deur.

Café Spoarsicht Spoardyk 25

Kroeg met biljart waar je goed op je Fries kunt oefenen. Hier komt het Bottervolk uit de omgeving. Ze kijken een beetje raar op als er ineens buitenlanders de kroeg in lopen, maar daarna krijg je een warm welkom. Goedkope flesjes Amstel. De ervaring is de flinke wandeling waard.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki