Het Wad van Dithmarschen

Het Wad van Dithmarschen begint bij de Elbemonding, en loopt tot de Eidermonding. Havens zijn er vrijwel niet. In het zuiden ligt aan de Elbemonding Brünsbüttel, waar het Kielerkanaal begint. Iets naar het noorden ligt het kleine vissersplaatsje Friedrichskoog. Nog verder naar het noorden begint de Meldorfer Bucht. Hieraan ligt, midden in het niets, Meldorfer Sporthaven. Aan de noord-westelijke hoek van de Meldorfer Bucht ligt Büsum, dat weer wel een grotere stad is met zelfs een heuse museumhaven. Er is slechts één eiland: Trischen.

Het Wad van Dithmarschen wordt gekenmerkt door modderige, slingerende en vaak ondiepe geulen. Aan de dijken liggen brede kwelders. Trischen was tot 1943 bewoond, nu is het alleen toegankelijk voor één enkele vogelwachter. Ernaast ligt een booreiland.

  • Brunsbüttel: Bij Brunsbüttel begint het Kieler kanaal. Het ligt ongeveer pal ten oosten van Cuxhaven. Er zijn (jacht)havens, zie hiervoor de almanak.
  • Friedrichskoog: Friedrichskoog is een klein vissershaventje aan het noordelijkste uiteinde van de Elbemonding. Het is er nogal een doolhof. De geul naar het haventje is slingerend, met venijnige ondieptes. Aan het eind liggen een aantal rode tonnen, die niet vermeld worden op de kaart. Het tij is bizar: vloed duurt 3,5 uur, eb 9. Met LW staat er in de haven ruim een meter meer water dan buiten op de Elbemonding. Je kunt liggen aan de zuidelijke kade, kies een plek waar geen vistuig op de kant ligt. Er is wat lokale economie, maar verwacht daar niet teveel van. Er is wel een zeehonden- en naturschutzcentrum. Er is zelfs een café dat 'savonds open is, maar dat is wel een eind lopen: loop recht van de dijk af het dorp in (hafenstrasse), neem de eerste weg rechts (koogstrasse). Aan je linkerhand kom je dan een soort truckerscafé tegen, waar niks te beleven is maar waar je een hoop lol kunt hebben. Om 23:00 uur gaat in het hele dorp de (straat)verlichting uit.
  • Meldorfer Sporthafen: Hoewel Meldorf een leuk stadje is, ligt de haven helemaal in het niets. Inkopen of naar de kroeg kun je vergeten. Er is wel een kantine met goede voorzieningen: je kunt er bijvoorbeeld koken. Er is een keersluis die bij hoge waterstand dichtgaat, zie almanak. Let op: op het land heet deze haven de Speicherkoog Hafen. Wissel je hier, volg met het busje dus de bordjes naar Speicherkoog Hafen.
  • Büsum: Dit is een relatief grote, nogal touristische stad. Als je de haven binnenvaart, hou BB aan, tot je aan je linkerhand een kleine zijhaven ziet. Hier achterin is de museumhaven, waar je gratis kunt liggen. Aanmelden kan bij havenmester Martin Kreitz, hij zal je als gast van harte verwelkomen, voorwaarde is wel dat je iets in het havenboek schrijft (zie ons verhaal 27 Juli 2014). Je loopt ook het risico in de plaatselijke krant terecht te komen, zie het artikel. Het valt er droog. Leer er mee leven dat er altijd tussen de drie en twintig touristen naar je zitten te kijken. Als je wegvaart honderd of meer. Je kunt er geweldig fout stappen.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki