Het Wad tussen Jade en Elbe

De Jade en Elbe zijn twee rivieren die in het Wad monden. De één is een klein prutsstroompje achter een gemaal, de ander is een gigantische riviermonding waar grote containerschepen naar binnen varen. Hiertussen zitten een paar onbewoonde eilanden, één bewoond eiland en een grote riviermonding, de Weser.

Der Hoher Weg - Butjadingen

Dit is een wantij tussen het schiereiland Butjadingen en het onbewoonde Alte Mellum. Bij een Noord 5 is het aan de oostzijde van dit wantij uitermate onrustig ankeren. Aan de oostkant van Butjadingen ligt Fedderwardersiel, een aardig plaatsje waar we wel eens komen. Veel ruimte voor Trui is er niet om aan te leggen, bovendien valt een deel van de haven droog. Als je wilt douchen, moet je naar de jachthaven even ten zuiden van de gewone haven.

De Weser

De Weser is een prachtige rivier om op te varen. Er liggen diverse leuke plaatsjes naast, maar die hebben meestal niet veel haven. In Bremen is een vaste brug; net daarvoor is een jachthaven. Deze ligt tussen de Kellog's- en Beck'sfabriek, en is daarmee redelijk gemakkelijk te vinden. Naast veel uitgaansleven is hier ook een replica van een kogge te bewonderen. Een zijrivier van de Weser is de Hunte.

Bremerhaven

Grote zeehaven, direct aan de Weser. Door de Schleusse Neue Hafen en dan aan de directe overkant aanleggen gaat meerdere dagen goed zonder bezoek van havenmeester, met toestemming van een rondvaartschipper. Verder in de haven een groot scheepvaartmuseum.

Het Weser-Elbe Wattfahrwasser

Tussen Weser en Elbe zijn drie vissershaventjes: Wremen, Dorumer Neufeld en Spieka Neufeld. Verder liggen er de onbewoonde eilanden Grosser Knechtsand en Schärhörn/Nigehörn, en het bewoonde Neuwerk.

  • Wremen: De prikken naar de haven zijn rood, ook al kun je dat niet aan ze zien.
  • Dornumer Neufeld: Van de drie haventjes is de de grootste. Er is een winkeltje, een golfslagbad, een theehuis en een viskraam. Aan de dijk staat een van de oude vuurtorens die ooit langs de Wurster Arm stonden.
  • Spieka Neufeld: Het geultje naar de haven heeft een Noordelijke en Zuidelijke aanloop, beide zijn gemarkeerd met een rode skippybal (van de jachthaven). De prikken van de Zuidelijke aanloop staan aan bakboord op de plaat, voldoende afstand houden. Deze zijn niet officieel en staan dus niet op de kaart. In deze haven konden we via een visser belachelijk goedkoop diesel tanken. De havenmeester heeft geholpen met het repareren van de keerkoppeling. Als je verwaaid ligt of je boot stuk is hoef je meestal ook geen havengeld te betalen.

Bij de afslag naar de haven van Spieka Neufeld is het goed droogvallen.

  • Neuwerk biedt ook aanlegmogelijkheden, zie aldaar.

De Elbe

De Elbemonding is een reusachtige trechter. Met een stevige noordwester steek je die liever niet over. Stroomopwaarts vindt je het fraaie plaatsje Glückstadt?, en uiteindelijk Hamburg. Zijrivieren zijn de Oste (zeer de moeite waard), en de Stör, die naar het stadje Itzehoe leidt, dat ook mooi schijnt te zijn. Bij Brunsbuttel is de ingang van het Kielerkanaal, er staat een flinke stroom, ook rond de kentering.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki