Oefening met de KNRM

De toeloop

Toen in de week voor dit weekend bij toeval contact was gelegd met Kees den Hollander van het reddingstation Veere, bracht hij het idee naar voren om samen een oefening te doen, voor ons leuk om eens te zien en wellicht leerzaam, voor zijn eigen mensen ook leerzaam, zij zouden immers echt niet weten wat er ging gebeuren.

Het Scenario

Tijdens hijsen van de kluiver bij windkracht 4-5 (die zit bij ons op een kluiverboom die van de mast naar de punt loopt en dan een paar meter buiten boord steekt) schiet de bevestiging voorop los, de kluiverboom maait over het voordek, hierdoor wordt eerste man over boord geslagen, bewusteloos.

Marifoon oproep: "man overboord lijkt bewusteloos, assistentie reddingboot gewenst".

Vervolgens tijdens kappen kluiver en overboord zetten paal gaat de tweede man overboord.

Marifoon oproep, "kunnen niet direct meer naar eerste man toe, deze drijft naar ondiepte, moeten eerst nog deel tuigage overboord zetten en tweede man overboord oppikken".

Vervolgens proberen wij de tweede man op te pikken, wij zijn vooral benieuwd of we deze persoon ook horizontaal uit het water kunnen tillen, hetgeen bij onderkoeling de voorkeur heeft.

Tegelijkertijd wordt de andere persoon opgepikt door de reddingboot.

De Kluiverpaal inclusief zeil wordt door ons of door de reddingboot opgepikt.

Vervolgens willen wij graag de persoon die wij hebben opgepikt op de reddingboot overzetten, hier zouden wij in een reeele situatie ook om verzoeken.

De oefening

Tijdens de oefening ontbrak het enigzins aan windkracht, maar er stond net genoeg wind om toch te kunnen zeilen, het overboord zetten van de kluiverpaal ging mis doordat het kluiverblok zich na het hijsen had omgedraaid en dus met geen mogelijkheid meer naar beneden wilde. Beide mannen hebben we echter behendig over boord weten te slaan.

Evaluatie

ik ga dit binnenkort nog afmaken

link

Reactie in het gastenboek van station Veere:

Hallo collega's,

Ik heb met meer dan gewone belangstelling jullie verslag van de oefening met de botter gelezen. Dit, omdat jullie oefening vorig jaar voor ons realiteit was. Bij een botter schoot tijdens het zeilen de kluiverboom uit de bevestiging, wat 2 vrij ernstig gewonde passagiers opleverde (diverse botbreuken). Dit, om aan te geven dat jullie oefenthema zeker een hoog realiteitsgehalte heeft. Het geeft aan hoe belangrijk het is om regelmatig situaties te oefenen zoals deze zich zouden kunnen voordoen.

Groeten uit Elburg, Jan Westerink (station Elburg)

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki