Als

Vrij groot eiland, door een smal fjord gescheiden van het vasteland. Aan het Als fjord zijn er wat kleine fjordjes en baaien die de moeite van het verkennen waard zijn.

Dyvig & Mjels

In de noordwesthoek van Als ligt een vertakkend fjordje wat erg mooi is. Het leidt naar Dyvig aan de noordelijke tak en Mjels aan de zuidelijke tak. Bij het binnenvaren moet je door een smalle, betonde, doorgang. Houd hier (ook met Trui!) de groene kant (buitenbocht) van de geul. De zandbank in de binnenbocht maakt het daar lokaal erg ondiep.

De zijtak naar Mjels is betond met oranje en groene mega stootwillen. De geul is erg smal, maar er is wel wat ruimte buiten. Pas op in het midden van het meer ligt een grote bult. In de jachthaven is plaats genoeg voor Trui. Toiletten en douches (muntjes) in de kampeerboerderij. Water en elektra op de steigers. Er is ook een brood-service (aanrader)!

Aan de andere kant van de dam ligt de Mjels Sø, vroeger een polder, tegenwoordig weer water en natuur. Uitleg in het Pumpehus.

Enkele grotere havens:

Augustenborg

Klein stadje aan een diep fjord. Vrij grote jachthaven met goede voorzieningen.

Fynshav

Veerhaven voor Fyn, met daarnaast de jachthaven, gelegen aan de oostkust. Weinig plek voor Trui, maar het past wel. Een winkeltje is in de buurt, je kunt in de haven tanken. Ten zuiden van de haven is een strandje. Het oord voelt verder als een vakantieopslagplaats voor Duitsers.

Mommark

Voormalige(?) Veerhaven voor Ærø. Valt weinig te doen, maar er is een fraai vissershaventje met kleine vuurtorens als havenhoofden.

Geen supermarkt in de buurt. Bij de haven hoort een camping, de receptie is ook restaurant en snackbar. De havenmeester zingt overdag schlagers voor een feesttent met 60+ers en speelt trompet bij zonsondergang.

Bij de driesterren wc-ruimte hoort een slechtweeraccommodatie met electrisch fornuis, oven, kookspullen, tafels en stoelen. Douchen 10dkk, 3 minuten.

Stroom en water gratis op de steiger.

Sønderborg

Grote havenstad aan het Als fjord. Afmeren kan aan de kade tussen het Fort en de brug en ten noorden van de brug. De sanitaire voorzieningen zijn matig.

De Kong Christian X Bro over het fjord verbindt beide stadsdelen. Deze brug moet open voor Trui. Een bord geeft aan wanneer de volgende opening plaats vindt. De lichten werken anders dan in de rest van de wereld. Bij vijf lampjes mag iedereen doorvaren.

Het treinstation bevindt zich net over de brug op de westelijke oever.

Het is er waarschijnlijk goed stappen.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki