Amrum

Amrum is de hoofdprijs. Geen waddeneiland heeft zo'n gevarieerd landschap als Amrum. Er zijn prachtige duingebieden, een strand van een kilometer breed waar op sommige plekken zich nieuwe duinen en kreken aan het vormen zijn, er is een bos met een oude eendekooi, resten van een hunebed, grafheuvels van duizenden jaren oud, glooiende akkers, fraaie dorpjes. Amrum heeft een kern van keileem die gevormd is door de voorlaatste ijstijd. Op sommige plekken komt deze aan de oppervlakte, bijvoorbeeld daar waar een duinpan zo diep is uitgestoven dat deze ondergrond blootligt. Aan de waddenkust is een klif, waar het keileem is afgebrokkeld door het water. Een leuk detail is dat de grote vuurtoren gebouwd is in hetzelfde jaar als Trui.

Het klif, de vuurtoren en de dorpjes Nebel, Wittdün en Steenodde zijn bereikbaar op een avondwandeling vanuit de haven. Als je meer wilt zien moet je een fiets huren. Bij Steenodde is een van de grootste grafheuvels te bewonderen. Als je er bovenop staat heb je een mooi uitzicht op Föhr.

Haven

De jachthaven ligt in Wittdün. Je vaart aan de zuidpunt van het eiland de geul in, voorbij de veerhaven. In de jachthaven is meestal geen ruimte voor Trui, maar ernaast is de tonnenhaven, en daar kun je meestal wel liggen. Overleg even met de havenmeester of iemand anders die daar rondloopt. Mocht het echt ellendig worden, dan kun je bij het jachthaventje van Steenodde (iets verder naar het noorden) droogvallen.

Stappen op Amrum

Er is een beroemd en oud café, de Blaue Maus. Loop de haven uit tot aan de hoofdweg, en dan is het 5 minuten naar rechts. Eén van de barmensen is een Nederlander die Texel zat was en bedacht dat het leven op Amrum beter zou zijn. De eigenaar is een zeilliefhebber, die regelmatig wedstrijden vaart op het IJsselmeer. Hij is een kenner van Schotse whisky, in Schotland zijn nog vier stokerijen die hij nog niet bezocht heeft. De whiskykaart is dan ook indrukwekkend. Meer dan honderd malts, een flink aantal is niet meer leverbaar. Als je op een rustige avond met hem praat, blijkt dat kaart zelfs nogal onvolledig is: van de betere merken heeft hij diverse varianten achter de bar staan. In Wittdün zelf valt niet veel te beleven. In Nebel zitten wel wat café's. Er schijnt af en toe gedisco'd te worden in de Strandhalle, maar dat is een pleurisend lopen.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki