De kleine havens van de Jadebusen

De Jadebusen lijkt op de Dollard, maar er is iets meer beschaving. Er zijn enkele (piep)kleine haventjes. Midden in de Jadebusen staat de vuurtoren van Arngast waar wat strekdammen aan vast zijn geknoopt. Kijk goed op de kaart! Er zijn platen die tot vier meter droogvallen.

Havens

  • Dangast: een echt Nordseeheilbad, opgeleukt door een soort kunstenaarskolonie. Op het strand staat een enorme granieten penis en nog wat beelden. Vooral vroeg in het seizoen moet je zorgen dat je genoeg drank bij je hebt; je mag dan blij zijn als je om half tien nog een biertje kunt krijgen in de pizzeria.
    Een goede kroeg is Dorfkrug Dangast op ongeveer een km lopen van de haven. Het zit bij een pension dus om 23u is het wel gedaan met de pret, maar het is erg gezellig; de barman heeft een een fotoalbum van zijn zeilvakantie naar Hoorn en Enkhuizen en bood zijn persoonlijke sleutel van de jachthavendouches aan toen de havenmeester onbereikbaar was.
  • Varel: bij de sluis kun je de boot aan de kade knopen. Prachtige omgeving. Vlakbij de sluis mondt de Jade uit in zee. Het dorp is wel vrij ver weg, het is ongeveer een uurtje lopen. Wel een mooie wandeling, en dan zit je ook in een wat groter plaatsje waar je kunt kiezen uit meerdere cafÚs. Er is zelfs een taxi voor de terugweg.
  • Schweiburgersiel: Voor zover bekend is de botter hier nog niet geweest. Met enige fantasie moet de botter hier wel aan kunnen leggen. Er is geen dorp. Als je twee kilometer naar het noorden loopt langs de dijk, kom je bij Das Schwimmende Moor, en dat is een heel bijzonder natuurgebied: het is namelijk het laatste stukje buitendijks hoogveen. Eentje uit de categorie "verder niet op deze planeet en over honderd jaar is het weg".
  • Eckwardersiel: Er is hier een zijl waar je met Trui kunt aanleggen aan de westkade. De haven is ondiep en aan de kade valt het volledig droog, geschatte diepte 2,2m boven LAT. Op 2 a 3 km afstand is het pittoresque plaatsje Eckwarden, dat vroeger een piratenhol was. Er staat een middeleeuwse toren waar vroeger de buit in werd bewaard, maar die nu als klokketoren voor de kerk dient. Een andere optie is droogvallen bij Eckwarderh÷rne, ook zo'n Nordseeheilbad-strandje.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki