Harlingen

Een quote uit het globale stuk over vaargebieden:

Waar is het leuk/goed varen met Trui, en waar kun je beter wegblijven.

Op Harlingen is het laatste van toepassing... Nee echt, Harlingen is een pracht van een stad, met een mooie oude kern waar het ook nog eens goed uitgaan is, een grote supermarkt vlak bij de haven, bunkermogelijkheid, douches en wel twee chinees restaurants op steenworp van de haven. Eten Drinken Dansen en er zijn nog shoarmazaken ook. De haven van Harlingen wordt gerund uit het oogpunt van het verdienen van zoveel mogelijk geld aan de arme toerist. Toegegeven, door zijn stratigische ligging aan de westelijke waddenzee is Harlingen een bizar druk punt, en zijn de twijfelachtige praktijken die de havendienst er op na houdt misschien alleen een poging om de drukte te temperen. Desalniettemin is het verre van netjes. Als de bruggen open gaan worden alle jachten de lichtelijk barakvormige la die de Noorderhaven heet ingejaagd, wee je gebeente als je bv bunkeren wil in de andere haven, 'dat doe je morgen maar'. Daar aangekomen heb je als groot lastig manouvreerbaar schip de plicht te wachten tot allehande deler-volk de weinige mogelijkheden tot aanleggen of zelfs alleen het schip makkelijk draaien heeft ingenomen, waarop je veroordeelt bent vijfentwintig minuten na het sluiten van de brug (jah het duurt lang dat aanleggen) met veel motorgeweld de boot in een te klein stuk water en angstige blikken van je havengenootjes te keren en als uiterste verschoppeling aan het remmingswerk van de brug, waar dus geen trapjes meer zijn vast te maken. Dan verkrijg je wel automagisch het recht om voor dit privilege bijna 30 euro per nacht voor neer te leggen, wat je overigens ook mag betalen als je, mocht onverhoopt blijken toch echt zelfs geen zeilkano meer in de noorderhaven valt te passen, toch in een van de buitenhavens kan gaan liggen. Hiervoor mag je dan wel in twee voor sanitaire voorzieningen doorgaande halfzinkende zeecontainers ergens tien minuten lopen verderop tussen andermans okselharen je toilet maken.

Bovenstaand proza is een voortvloeisel van frustraties die Bas jaren geleden opliep. Inmiddels is de situatie beduidend anders; Trui ligt tegenwoordig standaard achterin de Zuiderhaven, waar meestal ruim genoeg plek is voor schepen van dit formaat, helaas worden met de aanleg van de zuiderhaven-toiletten de prijzen gelijk getrokken met de noorderhaven. Om cultuurhistorische redenen blijven Bas' zieleroerselen hier voorlopig behouden.

Harlingen is bereikbaar met de trein vanuit Leeuwarden, deze rijdt (in 2007) altijd tot het havenstation door, beter echter ga je met de interliner over de afsluitdijk via Alkmaar, de bus naar het interlinerstation stopt bij de veerbootterminal (De route over Alkmaar duurt ongeveer 3.10 uur, de route over Leeuwarden 3.55 uur).

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki