Pellworm

Pellworm (klemtoon op de tweede lettergreep) is een restant van het vroegere eiland Strand. het bestaat uit dertien kogen, gescheiden door kleine dijken. Om het geheel ligt een massieve zeedijk. Een echt dorp is er niet; huizen en boerderijen staan op terpen. Als deze wat dichter op elkaar staan, krijg je gehuchtjes. Tammensiel, waar de haven is, lijkt nog het meest op een dorp. Aan de zuidkant staan op de dijk de grote vuurtoren, en het unterfeuer.

Het landschap is agrarisch. Kleine weilanden, af en toe akkers en oneindig veel schapen. Aan de westkant van het eiland staat de Alte Kirche. De toren hiervan is nog van voor de Buchardivloed van 1634, maar er is dan ook niet veel meer van over. Bij slecht zicht zie je deze toren gemakkelijk aan voor de vuurtoren van Süderoogsand.

Haven en voorzieningen

De haven heeft een lange maar goed beprikte aanloop. Als je net iets voorbij het begin van de kade aanlegt, lig je redelijk. Verder naar achter lig je de vissers in de weg. Peil wel een beetje voordat je definitief vastknoopt, de haven valt droog en er zit hier en daar een bult in de bodem.

Als je vanaf de haven rechtsaf slaat, kom je alle voorzieningen tegen die je nodig hebt: een supermarkt, een bank, postkantoor (brievenbus word maandag om 16:00 gelicht), fietsverhuur en zelfs een benzinestation waar je diesel kunt halen. Ook zit er o.a. een loodgietersbedrijf in het industriegebiedje, rechts naast het dorpje vanaf de haven gezien. Hier kun je slangen ed. kopen.

Stappen op Pellworm

Jawel, je kunt stappen op Pellworm! Aan de haven staat namelijk de Hafenpub. Volgens de barman de enige kroeg op het eiland, hoewel er elders ook nog wel koffie- en appeltaartgelegenheden te vinden zijn. Er is Flensburger in halve liters, en de bar ging niet dicht zolang wij bestelden. De Hafenpub heeft tevens uitstekende pizza's en zwiebelsoep.

Zie ook de website van Pellworm

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki