Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste vaarwater in Zeeland. Via sluizen sluit het aan op het Volkerak, de Grevelingen en het Veerse Meer. Over de Oosterschelde ligt de indrukwekkende Zeelandbrug?.

Aan de Oosterschelde liggen vrij veel havens:

Bergen Op Zoom

Bergen Op Zoom is een mooie stad, goed bereikbaar per trein. Helaas is het dan nog wel drie kwartier lopen naar de haven. Deze haven is niet bepaald groot, in het hoogseizoen is er waarschijnlijk geen ruimte voor Trui. De sluis en brug voor de haven draait 'sochtends een paar uur en 'smiddags, zie almanak. Vanaf windkracht 7 draait de brug niet meer.

Stappen in Bergen op Zoom

Een leuk jongerencafé is de Zet, in de Lievevrouwenstraat. De jongelui zijn er erg alternatief, maar er wordt gewoon disco gedraaid.

Website jachthaven

Bruinisse

Bruinisse ligt strategisch op de driesprong tussen de Grevelingen, het Volkerak en de Oosterschelde. Bovendien is het goed bereikbaar per Interliner vanaf Rotterdam Zuidplein.

Toch kun je er beter wegblijven. Het uitgaansleven is geen fleppende aangelegenheid, en Hans de Keijzer heeft een interessante opinie over de competentie van de havendienst.

3000 inwoners. 6 havens! Jachthaven, Gemeentehaven, Vluchthaven, Veerhaven, Reparatiehaven, Vissershaven. Perfect nachtvervoer van de Jachthaven naar de Disco's en kroegen van Renesse!

Colijnsplaat

Fraai dorpje, recht tegenover Zierikzee. Er is een Solexmuseum en de Zephyr-ligfiets komt hier vandaan.

De jachthaven is vrij groot, maar vaak ook vrij vol. De neef van Borkum's havenkabouter woont hier. Hij heet je hartelijk welkom met de mededeling dat je een stomme eikel bent, en helpt je vervolgens graag van de wal in de sloot.

Op de hoek van de dorpsstraat is Café Juliana, een uitstekende bruine kroeg.

Goes

Die rug... die heupen!

Kroeg met tafeltjes en acceptabele muziek is het Heartbreak Cafe aan het grote plein. Verder zijn we in Pake Sake geweest. Een danstent met een entreeprijs van 5 euro, garderobe en wc wel gratis, heu. Voor 1.30 uur hoef je er niet naar binnen te gaan, vanaf 2.00 wordt het vervolgens wel weer erg druk. De ernaast gelegen Doner tent heeft zo'n ontzettend hierarchisch en inefficient baliesysteem dat het vermakelijk is om te zien, maar jammer dat je 20 minuten moet wachten op je broodje, terwijl de helft van die tijd de Doner-man (in totaal 6 man achter de balie) niks stond te doen.

Wemeldinge

Wemeldinge is niets en zal ook nooit iets worden. Dit ondanks het feit dat een paadje langs de dijk boulevard heet en dat wat schots en scheef neergelegde tegels promenade worden genoemd. Wemeldinge heeft net een nieuwe haven met veel ligplaatsen. De gemeente is waarschijnlijk erg arm want de haven ziet er uit als een soort playmobil op ware grootte. De drijfsteigers zijn van kunststof en zo hol als een biervat na een goed feest. Positief aan deze steigers is dat ze erg meegeven zodat je er tegenaan kunt varen zonder dat je boot kapot gaat. Ook leuk is dat je kunt schommelen met de steigers en als je een beetje stampt, heel Wemeldinge dat kan horen. Aanspraak verzekerd!

Het wordt tijd om het nachtleven van dit wel erg lelijke plaatsje maar eens te gaan verkennen. Eerst moeten we echter nog even langs het uitkijkpunt. Op een plekje langs de dijk zijn namelijk een paar bankjes neergezet vanwaar je over het water kunt kijken. Volgens het toeristische kaartje dat we hebben gekregen van de havenmeester is dit het enige plekje waar je de golven kunt bekijken, erg bijzonder.

Op naar de eerste en enige kroeg: Het Centrum. In deze kroeg speelde natuurlijk weer luide muziek en aan de bar zaten wat ontspoorde jongeren die door de kroegbazin nog enigszins in toom werden gehouden. Voor ons vreemdelingen werd het achtergedeelte van de kroeg opengesteld zodat we geen last vanelkaar zouden hebben. Morgen varen we ergens anders naar toe.

Wissekerke

Wegblijven.

Zierikzee

Net ten westen van de Zeelandbrug ligt de haveningang van Zierikzee. Dit is één van de mooiste stadjes van Zeeland, het is er goed toeven. De voorzieningen zijn goed. Zierikzee is goed bereikbaar met de Interliner vanaf Rotterdam Zuidplein.

Haven

Vanaf de Oosterschelde loopt een kanaal naar de haven. In dit kanaal zit een keersluis die bij een waterstand van +NAP 1,90 m dichtgaat. Een geschikte aanlegplek voor Trui is de drijfsteiger voorbij de vissersboten aan je linkerhand. Je ligt dan vrijwel recht tegenover de Gekroonde Suikerbiet.

Er is ook een museumhaven, maar daarvoor moet je door twee bruggen die speciaal daarvoor opengedraaid moeten worden door een gepensioneerde ambtenaar die als enige toevallig weet waar de sleutels liggen. Bovendien heb je veel water nodig om over de drempel te komen.

Stappen in Zierikzee

Direct aan de haven staat de Gekroonde Suikerbiet, een gezellig café met Jupiler op tap. Je kunt er goed blufpokeren, maar 'smiddags kun je er ook uitstekend slagroom met choco drinken. Botteraars zien vaak niet veel meer van Zierikzee dan de binnenkant van de Suikerbiet.

Iets verder in het dorp is Café De Vlinder, iets hipper, maar in het weekend ook een stuk puberaler.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki