Op de botter koken we op propaangas uit de bekende 10,5 kg lichtgrijze flessen. We gebruiken propaan ipv campinggaz(een mix van butaan+propaan) , omdat dit een lager kookpunt heeft en dus ook bij erg koud weer goed gasvormig en op druk blijft. Bv propaan heeft een kookpunt van -40 graden terwijl butaan al bij 0 graden vloeibaar is en dan niet meer bruikbaar.

Buiten het vooronder staan twee flessen, waarvan we proberen zodra er een leeg is hem meteen te vervangen... De aansluiting loopt vervolgens door een 30 mbar drukregelaar en gasslang naar een slangpilaar op het schot. Vanaf daar met een koperleiding door het schot naar binnen, waar de leiding wordt gesplitst in een verdeelkraan, met blokafsluiters. Als je het leuk vind (of niet) kan er een oven worden toegevoegd. Vanuit de schakelaars lopen weer twee slangen naar de branders. De rubber slangen hebben een beperkte houdbaarheid, op de slang staat de productiedatum. De houdbaarheid is ongeveer 2 jaar, vervang de slangen eerder als er scheurtjes in komen.

Let erop bij het vervangen van een gasfles dat het rubberen ringetje nog in de koppeling tussen slang en fles zit, als dit weg is gaat de aansluiting lekken.

De drukregelaar zorgt dat het gas onder een bruikbare druk naar buiten komt, dit moet ergens tussen 30 en 37 mbar zijn. De regelaar is niet! om zelf af te stellen, als er iets mis is moet je een nieuwe halen.

De nieuwe industriebrander:

Type: Foker 03015
met thermische beveiliging en naald-kraan, dit om beter de gastoevoer te kunnen regelen. (met het oude systeem was het niet geheel duidelijk wanneer het ding nou uitstond)
Op de zijkant van het spruitstuk zit een verzegelde stelschoef voor de luchttoevoer, (niet zichtbaar op de foto) ook deze dien je vanaf te blijven.
Gekocht bij Braber in Den Haag. Zij leveren ook reserveonderdelen (thermokoppels) en andere gas-gerelateerde zaken als drukregelaars, afsluiters, kranen enz.

Als het thermokoppel stuk is, repareer of vervang deze dan! Bedenk dat propaan hoewel licht nog steeds zwaarder is dan lucht en dus in het vooronder zal blijven hangen als de vlam uitslaat maar het thermokoppel niet.

In 2011 is er een nieuwe industriebrander gekocht bij Braber. Er zijn nu dus 2 ongeveer dezelfde branders, beiden gebruiken een universeel thermokoppel als beveiliging. Een vervanging hiervoor is te halen bij de witgoedwinkel tegenover De Bolk en bij de Gamma (is veel goedkoper)

En last but not least, sluit voor het weggaan alle afsluiters en draai de gasfles dicht. Het is ook veilig om dit 's avonds na het koken te doen.

In 2023 is er weer een nieuwe gekocht dit maal weer de fokker.


< Olielampen | ^ | Diversen >

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki