Schip

Romp

Elk jaar de naden checken. Indien nodig delen vervangen. Elk jaar krabben. Het deel boven de waterlijn lijnoliën en harpuizen. Het deel onder de waterlijn gaat in de bottomcoat. De eerste laag bottomcoat verdunnen met wasbenzine, absoluut niet met petroleum, dit is te vettig en verdampt onvoldoende uit de gesmeerde bottomcoat. Houd er rekening mee dat lijnolie bottomcoat oplost!

Vlak en Kimgangen/naden

In 2003/2004 bleek een groot deel van de zitters en spanten los te zijn gekomen van de 1e en 2e gang in het vlak aan bakboord en de kimgang. Hierdoor was ook de kimnaad te breed geworden. Het schip is door middel van drie stempels van de hellingkar gehaald. 1 stempel voor onder de kielbalk en 2 links en rechts onder het kopschot voor de stabiliteit. Vervolgens met krikken de gangen weer tegen de spanten en liggers gedrukt. Deze zijn met RVS M7 houtdraadbouten van 120/130 mm met RVS A2 sluitringen Din9021 (Deze zijn dikker dan gewone carosserie ringen) weer vastgeschroefd en afgedopt. Zo?n 90 in het vlak en 60 in de kimgang. Als we ze weer nodig hebben moeten we proberen wat ze direct bij producent Hoenderdaal kosten. A2 8*120 = artikelnr. 2040.30.62801.

Verwachtte levensduur voor stuurboordsvlak is tot 2015 en bakboordsvlak tot 2010, wellicht langer door het vastzetten en verbeteren van de kimnaad. Vervangingskosten zo?n 1500 euro ex-btw per vlakdeel.

In de zomer van 2013 zijn de vier iroko-gangen aan bakboord verwijderd en vervangen door 40mm dik eiken. Ook het aangrenzende vlakdeel is vervangen. Dit is 53mm dik geworden.

Winter 2015/2016. Blokjes in kraters van het vlak gelijmd.

Spanten, oplangers en zitters

Afgezien van één draaispant aan bakboord en nog een klein spantje aan stuurboord, verkeert alles in goede staat. (winter 2003-2004) zomer 2013: 1 kopband vervangen, 1 nieuwe zitter aan stuurboord, 1 nieuwe zitter aan bakboord, 1 bakboordzitter vervangen, er is meer aan vervanging toe.
winter 2013-2014: Nog een kopband vervangen.

Boord

In het onderhoudsseizoen van 2008/2009 zijn in het stuurboord en het bakboord klosjes gezet.

Stuurboord: Het hout was gaan rotten vanaf het raakvlak van het boeisel en het boord zelf. Dat was aan het oppervlak te zien door de breede naad, maar bij het dieper hakken bleek het er binnenin nog veel slechter aan toe te zijn. Uiteindelijk is de laatste 30 centimeter van het boord weggebeiteld tot een diepte van ongeveer 10 centimeter en vervangen door een klosje. Het klosje is vastgezet met twee componenten pu-lijm met zaagsel en met de bouten die er al zaten om het boeisel, boord en kromboord te verbinden. Om niet te veel goed hout weg te hakken en om het kromboord, dat nog goed was, te ontzien heeft het klosje een kunstige vorm gekregen met veel vlakken. Afmetingen: ongeveer 42x9.5x10 cm.

Bakboord: Het bakboord was gaan rotten rondom de twee stalen pennen die daar nog zaten om een verbinding te creëren met de dekenpoot. De pennen zijn bij de middenschiprestauratie niet verwijderd, maar terug gestopt in de nieuwe dekenpoot. Ook vanaf het raakvlak tussen het boeisel en het boord was rot ingetreden. Na het weghakken van een flinke hoeveelheid hout konden de pennen eruit gehaald worden met de griptang op de moordenaar en een koevoet. Tip van Wim: kun je de pen er 3mm in slaan, dan kan ie er ook uit. Uiteindelijk zijn de gaten van de pennen opgevuld met pek en is er een rechthoekig blokje in gezet met twee componentenlijm met zaagsel. De bout die erin zat om het boeisel met het boord te verbinden is terug gezet. Het klosje is ongeveer 36x8.5x11.5 centimeter groot.

Bij het hakken in beide boorden is wel de pulp, maar niet al het (beginnend) rotte hout weggehaald. Dan zouden de gaten namelijk meters lang worden. Daarnaast kan het beginnend rottende hout nog wel krachten verwerken, zij het iets minder dan goed hout. Het lijkt erop dat de boorden minimaal tot aan de zwaardklamp aan het rotten zijn. De eerst volgende keer dat rot doorkomt moeten de boorden vervangen worden.

Er is hout voor een nieuwe boordrand! Aangezien dit nogal flinke stukken hout zijn is het niet te vinden als droog hout. Het is gekocht in 2017 en ligt te drogen bij Wim. Volgens de planning zou dit in 2020 of 2021 in de boot geschroefd worden. Boeisel is geen hout voor gekocht, dit is droog te koop.

Sinds winter 2017/2018 is het boord rondom het voordek 'ingeblikt' en groen geverfd.

Berghout

Vervangen in 1999/2000. Tijdens 2000/2001 hebben we het berghout afgeschaafd, omdat het slecht afwaterde en daarom groen uitsloeg.

Bun

Elk jaar krabben, lijnoliën 5 lagen en 3 lagen harpuizen. Uitgezonderd motorbun helemaal vervangen in winter 2010/2011, inclusief aangrenzende dekendelen.

Achterdekje

Elk jaar krabben, lijnoliën en harpuizen. Wanneer nodig de naden uithalen, breeuwen en pekken. Winter 2014 is er een nieuw achterdekje gemaakt. De draagbalken zijn niet vervangen, waren niet heel erg verrot.

Roer

Tijdens winter 2001/2002 vervangen. Gemaakt door Wim Mendelts. Elk jaar krabben. Het deel boven de waterlijn lijnoliën en harpuizen. Het deel onder de waterlijn gaat in de bottomcoat. Houd er rekening mee dat lijnolie bottomcoat oplost!

Helmstok

Jaarlijks krabben en lijnoliën en harpuizen.

Vooronder

Tot het niveau van de kussens gaat al het houtwerk in de carboleum. Hiervoor moet het vooronder goed droog zijn. Ook de hoosgoot gaat in de carbo. In het klusseizoen van 2006/2007 is het gehele plafond schoongekrabt en opnieuw in de (met peut verdunde) lijnolie gezet. Het plafond is hier niet zoveel lichter van geworden, maar er zit nu aanmerkelijk minder schimmelaanslag op. Wellicht goed om dit eens in de twee à drie jaar te doen. Dit jaar (2006-2007) zijn ook de prisma's geplaatst boven de schippers en matenkooi, ze zijn vastgezet met tixophalte. Gebruik hierbij voldoende tix, zodat ze aan alle kanten goed aansluiten op het hout. door talkpoeder op de tixnaden op het dek te strooien droogt de tix uit zodat het niet meer plakt. Verwacht wordt dat het over een jaar of 5 nodig is om ze opnieuw vast te zetten ivm werkzaamheid vd tix. 2007-2008: Ook twee prisma's boven het naaivlak. De oude zijn opnieuw uitgedrukt en ingegeld omdat ze zijn gaan lekken. 2008-2007: Opnieuw de prisma's eruit gehaald en getixd. Nu zouden ze niet moeten lekken. Eventueel water is condens. zomer 2013: schippers- en matenkooi deels gereviseerd.

Vlonders:

Winter 2001 hebben we de kleur veranderd van bordeaux rood naar wit, omdat het vooronder hier volgens ons veel lichter van wordt. Hiervoor hebben we Epifanes Mono Urethane wit (3124) gebruikt. In tegenstelling tot wat op het blik staat is ons het volgende aangeraden: Met kwast opbrengen, maximaal 2 keer strijken (omdat de verf anders niet mooi uitvloeit). Er zijn 3 lagen nodig. Na 15 uur licht opschuren met 400 of fijner, afnemen en lakken. De onderkant 1x insmeren met carboleum.

Voordek

Tijdens winteronderhoud 2000-2001 hebben we het voordek ingesmeerd met een mengsel van stockholmerteer en lijnolie (Zorg ervoor dat de hoeveelheid stockholmerteer niet te groot is, daar wordt het voordek te donker van en dus te warm en dus te droog en dan trekken de naden te veel open). Dit moet eens in de 2 a 3 jaar gebeuren.

Deken, dekenpoten, doft en vlonders achter

Tijdens winteronderhoud 2000-2001 hebben we het ingesmeerd met een mengsel van stockholmerteer en lijnolie (Zorg ervoor dat de hoeveelheid stockholmerteer niet te groot is, daar wordt de deken te donker van en dus te warm en dus te droog en dan trekken de naden te veel open). De doft mag een behoorlijke beurt. Dit moet eens in de 2 a 3 jaar gebeuren. Vroeger deden we de dekenpoten en deken met carbo, echter toch groene dekenpoten, het mengsel is beter. Dekenpoten elk jaar. In de winter van 2006/2007 is het middelste SB dekendeel gedeeltelijk opnieuw vastgezet. Hiervoor is gebruik gemaakt van 30cm M10 draadeindes met een daarop gelaste moer.

Zwaarden

Licht krabben en voldoende lagen lijnolie (min. 5) en voldoende lagen harpuis (min 3.) smeren.

Augustus 2020 is het bakboord zwaard gebroken, mogelijk nadat het de grond raakte en niet terug omhoog kon door de nieuwe zwaardglijklampen. Wim heeft een nieuw zwaard gemaakt.

Zwaardglijklampen

Gemaakt 2020

Kaarplaten

De gaatjes in de kaarplaten zijn schuin geboord zodat tijdens het vooruit varen het water uit de bun wordt gezogen. Hier is in het verleden multiplex voor gebruikt. Multiplex blijkt echter toch nogal gevoelig zijn voor delaminatie. Tijdens winteronderhoud 2001-2002 vervangen door exemplaren uit grenen. In 2007-2008 zijn de balkjes waar de kaarplaten aan vast zitten vervangen. Vervangen zomer 2020. Alleen de voorste twee ruimen hebben nog kaarplaten met gaatjes.

Klampen

In het klusseizoen 2010-2011 zijn de grootvalklamp en de achterste fokkeschootklampen vervangen. Het hout onder de klampen verkeert in goede staat.

Tijdens de restauratie van zomer 2023 zijn alle klampen voor de fokkeschoot een zwaardvallen en de kleine voor aan de boordrand op het voordek ook vernieuwd.

Rondhouten

Lange pikhaak

  • Lengte: 6 meter (verlijmd, 2011)

Lange pikhaak

  • {Lengte: 3,5 meter (massief, 2011)}

lengte: 4 meter 2021

1 Korte pikhaken

  • Lengte : +/- 2 meter

Twee korte bomen

  • Lengte : +/- 3 meter

Lange boom

Lengte : +/- 4 meter

ultra lange boom

  • lengte : +/- 7 meter

Mast

  • Gemaakt in 1994-1995

Elk jaar lijnolieen (ja, hiervoor moet iemand omhoog gehesen). Als de mast plat ligt voor bijvoorbeeld tijdens het overvaren voor de OWee, maak hier dan gebruik van om de spleten goed te doordrenken met lijnolie.

  • Vervangen in 2017

Gemaakt door Wim in de winter 2016-2017. Verhaaltje over de gekozen boom zit verstopt in het ingelijste plakje larix wat aan de muur hangt. Eerste jaar vaak in de lijnolie gezet. Als het goed is krijg je daar minder grote windscheuren van. Als de mast plat ligt altijd goed in de lijnolie zetten. Als de mast staat is in de lijnolie zetten een kutklus, maar is af en toe nodig.

Giek

Lengte +/- 6,5 meter Oktober 2022 is een stalen platstaf 50x8 mm, 1 meter lang, op de giek gebout over een dwarslopende scheur. Dit als tijdelijke versterking tot de nieuwe giek af is.

Er is hout voor een nieuwe giek! Dit is de bovenkant van de boom die gebruikt was voor de mast. Het ligt momenteel nog bij Wim.

In de winter van 2022-2023 is de nieuwe giek afgemaakt en op de boot gezet de oude was preventief door midden gezaagd

Kluiverboom

Lengte : iets meer dan 10 meter
Het dikteverloop van de kluiverboom (diameter) wordt gedefiniëerd door twee cirkelbogen die elkaar precies in het midden ontmoeten. De diameter is daar 168 mm. Aan de top is het 115 mm en aan de achterkant 134 mm. Die verschillen in diameter, de lengte en het gegeven dat de hoek tussen de cirkelboog en de straal van de cirkel in het midden 90º is leggen de straal van de cirkelboog vast.
Materiaal: fijnspar (vurenhout)
Bouwjaar: 2018
Schijf: in de staalcontainer gevonden. as: 16mm, buitendiameter: 100mm en dikte: 23mm. NOG TE MONTEREN
Jaarlijks openen om te controleren en te smeren.

Gaffel

lengte : +/- 2,6 meter Elk jaar lijnolieën en harpuizen in de soosklusweek. Leer voor om de bek (tuigleer) (700*350mm is genoeg voor de gaffelbek) is te koop bij 'de leerlooier' in Den Haag, http://www.leerhandel.nl Gaffelleer vervangen: winter 2013? juli 2016

Op zolder ligt nog een plak leer. Dit zou genoeg moeten zijn om het leer nog een keer te vervangen.

Voor het vervangen is het handig om het leer eerst een tijdje in het water te leggen. Havenwater, kraanwater, maakt niet uit. Hierdoor wordt het leer soepel en makkelijker te bewerken. Vervolgens kan je het om de gaffel vouwen en terwijl je het goed op zijn plek houd kan je er een spijkertje met een carosseriering doorheen slaan. Vervolgens rustig laten drogen en altijd goed in leervet zetten.

Gaand want

Blokken

Jaarlijks licht krabben en veel lijnoliën, bij voorkeur ook harpuizen. Loopwerk controleren en evt smeren of repareren. 2007-2008: Alle blokken uit elkaar gehaald (twee wilden niet) en gesmeerd.

Kloten

Liefst elk jaar een aantal weken geheel in de sla-olie onderdompelen. (GEEN lijnolie gebruiken, lijnolie wordt te stroef) Inmiddels is er een theorie: Door lijnolie te gebruiken gaan de kloten rollen zodat ze niet over de mast schuren,hierdoor schuren ze wel weer over de rakbandjes waardoor deze extra hard slijten.

Inventaris

Gasstelkastje:

1x lakken met witte Epifanes bootlak (1). Binnenkant van de laatjes iedere 2 jaar 1 laag Epifanes blanke vernis..

Keukenkastje:

1x lakken met witte Epifanes bootlak (1). Binnen en buitenkant van de laatjes ook wit. De onderkant en achterkant van de laatjes in Epifanes blanke vernis.

Epifanes verf heeft kleurtjes op nummer. Het kleurenplaatje wat online staat is alleen net een beetje matig. Kleur nummer 1 ziet er op het kleurenplaatje nogal donker uit, dit valt in het echt mee.

Bakskisten:

1x lakken met Epifanes blanke vernis. De onderkant gaat 1x in de carboleum. In 2006/2007 zijn de onderkanten schoongeschuurd en in de blanke lak gezet, dit glijdt wellicht beter. Tegenwoordig gaat de hele bakskist in de blanke lak. Geen verschil in glijkracht.

De bakskisten zitten goed in de lak. Lak krijgt soms miniatuur scheurtjes waardoor er water achter de laklaag kan gaan zitten. Daarom worden ze elk jaar opnieuw in de lak gezet. Wanneer er eens toch een moment komt dat de laklaag lelijk wordt (je ziet dan waarschijnlijk ronde plekken verschijnen die in eerste instantie lichter van kleur zijn en daarna vies rottig eruit gaan zien) kan je er voor kiezen de laklaag overnieuw op te bouwen. Op de blanke lak van epifanes staat goed uitgelegd hoe dat werkt (eerst verdunnen en heeel veeel lagen). Wat er niet staat is dat je voordat je de laklagen erop smeert de bakskisten ook nog in de beits kan zetten. Hierdoor worden ze allemaal weer dezelfde kleur, wat opzich een grote verbetering is.

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki