Alle blanke delen van de schuit buiten worden met lijnolie en harpuis ingesmeerd, ook de delen die niet gekrabt zijn. Op kaal hout moeten minimaal drie lagen lijnolie gesmeerd worden. Vooral de eerste laag zal op kaal hout flink in het hout trekken. Voordat je, in de winterse buitenlucht, rauwe lijnolie gaat smeren, moet je deze eerst verwarmen op het gaspitje of op de industriebrander. Let er op dat lijnolie niet mag koken anders verliest het zijn goede eigenschappen. De gaspit moet niet te ver van het schip staan i.v.m. afkoelen van de lijnolie. Smeer de lijnolie op het hout met een doekje of een lapje (een oude sok, een stuk laken, oid., zorg dat hiervan voldoende aanwezig is!). De lijnolie moet goed ingewreven worden, het liefst niet te dik. Als de lijnolie weer is afgekoeld moet het opnieuw worden verwarmd. Tussen de lagen lijnolie hoeft niet zo'n lange tijd te zitten, meestal kan je na een uurtje of twee alweer verder met de volgende laag. Als je om welke reden dan ook niet het hele schip in ťťn keer dot, hou dan goed bij wat je hoe vaak hebt gedaan. Laat dit de anderen ook weten zodat er geen dingen dubbel gebeuren of nog erger, te weinig!

Als de lagen lijnolie erop zitten kan de schuit met harpuis worden ingesmeerd. De werkwijze is verder hetzelfde als die voor het lijnoliŽn. Harpuis is op basis van gekookte lijnolie, het niet laten koken is dus minder belangrijk. Smeer er minimaal twee lagen harpuis op. Vergeet de losse onderdelen zoals de zwaarden en het roer niet.

[update] Harpuis is inderdaad op basis van gekookte lijnolie, echter is gekookte lijnolie niet gewoon rauwe lijnolie wat eens heeft gekookt. Het is rauwe lijnolie met een flinke scheut siccatief (dat paarse 'dit laat alles sneller drogen' spul) en standolie. Standolie is dan weer rauwe lijnolie dat in een afgesloten verpakking een paar dagen tot 300 graden C is verwarmd. Daar schijnt het anders van te worden. Of harpuis er beter of slechter van wordt als je het laat koken zou ik niet weten, maar laten we het voor de zekerheid gewoon niet doen. Probeer trouwens ook niet zelf gekookte lijnolie te maken door rauwe aan de kook te brengen, dan schijn je een brandblusser nodig te hebben.[/update]

Klik hier voor het recept van eigen harpuis.

< Naden uithalen, breeuwen en pekken | ^ | Teren en smeren >

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki