Alle zeilen worden jaarlijks getaand tijdens de soosklusweek. Dit kan in 1 dag, het handigst is om op de vrijdag de zeilen te repareren en om de zaterdag te gaan tanen, dan heb je nog uitloop op de zondag. Daarnaast wordt een nieuw zeil, nadat er mee gevaren is, ook in de taan gezet.
Zorg ervoor dat de dag voordat je wilt tanen de vloer van de soos al goed is schoongemaakt, dan hoef je die ochtend niet te wachten totdat de vloer droog is. Je kunt met 3 à 4 mensen tegelijk tanen: 2 met een bezem en 1 à 2 met een handborstel voor de hoeken en randen. Het is het mooist om eerst rode zeilen te tanen en daarna de bruine, tussendoor hoef je de vloer niet schoon te maken.
De verhouding hydroline/petroleum is ongeveer 3/2 - 4/3. Dit kun je mengen in een blik van de hydroline. De zeilen worden op de vloer gelegd en dan getaand, de grote zeilen passen niet in 1 keer op de vloer; deze kun je opvouwen. Er moet een dekkende laag op het zeil komen, zonder klodders. Je moet de taan er goed in borstelen anders valt deze eraf. De lijken moeten zo min mogelijk in de taan, net als de schoten.
Na het tanen kun je alle zeilen ophangen in de soos, deze moeten dan 1 à 2 dagen drogen. De vloer kun je schoonmaken met petroleum (daarin lost de taan op) en daarna met allesreiniger om de peut+taan op te lossen.
Lijken van de zeilen taanden we met (verdunde) stockholmerteer, maar dit wordt te bros, hierdoor slijten de lijken sneller. Ons is een ander spul aangeraden, namelijk Tenco tegen houtrot. Tegenwoordig zijn onze lijken synthetisch dus tanen we ze helemaal niet meer.
De kleurverdeling is als volgt: Bruin: Fok, Aap, Waterzeil Rood: Kleine en grote Kluiver, Grootzeil, Blinder
Sinds winter 2007-2008 kent Zijlstra & Co de kleuren 'ROOD BU130' en 'BRUIN BU130'. Er hoeft dus niet meer moeilijk gemengd te worden en het rood is nu echt roder dan het bruin. Voor het tanen van een nieuw grootzeil aan beide zijden is +/- 30 liter nodig, dit komt neer op iets minder dan anderhalf vat Hydroline. In noodgevallen kan de kleur rood nagebootst worden door naar smaak bruin bij roodbruin te mengen.
De methode die hierboven wordt beschreven slaat op de moderne methode die voor de zeilen van Trui wordt gebruikt, er is nog een ouderwetse en meer traditionele methode. Bij deze methode worden de zeilen in een ketel gekookt in een mengsel van water en cachou of eikenschors. Bij deze methode trekt de tannine uit de cachou of eikenschors in het zeil en beschermd het zo tegen rot. Cachou is een mengsel van schors van onder andere de betelpalm en acacia. Het woord tanen en tannine zijn ook aan elkaar verwant.