Normaal gesproken smeren we 2 lagen teer (tegenwoordig teervervanger) op de schuit. Je kan pas teren als alle naden zijn gepekt. De binnenkant van de bun, de kaarplaten en het roer kunnen al wel eerder gedaan worden. Bij het teren moet je niet al te dikke lagen teer erop smeren, deze vallen er ook weer eerder af. Teer met een roller aan een stok, een bokkepoot en/of kromme kwast de hoekjes. Let er vooral op dat de tweede keer geen plekjes overgeslagen worden, dit kan lastig te zien zijn. Bottomcoat niet verdunnen met petroleum of andere vettige oplosmiddelen, maar met wasbenzine. Als laatste laag komt er een laag liefst koperhoudende antifouling op de schuit, bijvoorbeeld Bronsbottom.
De delen aan de binnenkant van de schuit waar regelmatig water staat, zoals de delen onder de vlonders in voor- en achterschip, de hoosgoten, het onderste deel van de huid, spanten en dekenpoten smeren we in met carboleum of moderne vervanger. Het insmeren van het vooronder is geen prettig klusje, koop dus een nieuw actieve-koolstof-filter voor in het gasmasker (Na overleg met de fabrikant kwam het volgende er uit. Zet het gasmasker op je hooft, pak een fles thinner/peut/iet-met-sterke-geur. Hou dit naast de filters. Ruik je iets? Nieuwe erop. Ruik je niets? Dan doen ze het nog.) en draag handschoenen. Huid die in aanraking is geweest met carbo verbrandt in de zon. In het vooronder moet dus alles gedaan worden waar water kan komen. Gezien de eigenschappen van carbo mag je alleen delen doen die niet boven het naaivlak of de kooien uitkomen. Doe ook de voorhoosgoot (geheel). Carbo geen delen waar je overheen moet lopen, het wordt anders vooral als het nat is erg glad en je loopt de carbo de hele boot door (dus ook op de witte vlonders). Het achteronder doen tot de hoogte van de vlonders. Vergeet niet om ook de onderkant van alle vlonders te carbo'en. Triplex/betonplex/ander-nep-hout vlonders mag je doen als je er zin in hebt. Het heeft echter amper toegevoegde waarde, ze slijten sneller dan dat ze rotten en de carbo wil niet intrekken. Ook heb ik het idee dat het de lijm tussen de plaatjes hout niet ten goede komt. Zorg dat je niet op de laatste dag van de hellingweek gaat carbo'en, anders is het nog niet helemaal opgedroogt waardoor het in het water gaat zitten en zo in het millieu komt. Dat is stom.
De lijfhouten (de buitenste delen van de deken) en de dekenpoten en zwaardbolders tot waar de lijnolie begint moeten met een heet mengsel van lijnolie en wat (Stockholmer, niet bruine!) houtteer, zoals hieronder beschreven worden ingesmeerd.
De bovenkant van de plecht en de dekens behoeven normaal geen behandeling, maar het kan toch goed zijn deze eens in de twee jaar te behandelen met wat (Stockholmer, niet bruine!) houtteer. Dit mengsel goed verwarmen en met een luiwagen goed in het hout borstelen. Het mengsel zal op den duur in het hout trekken en dit is natuurlijk ook de bedoeling. Het blijft wel een paar dagen vrij glad, vooral als het nat is, houd hier dus in het plannen van deze klus rekening mee. Gebruik maar echt heel weinig stockholmerteer, anders trekt het niet in en worden de delen te donker. Zorg tijdens het smeren dat de pan goed heet blijft, en roer veelvuldig. Het spul heeft namelijk nogal de neiging tot ontmengen.