Afvaren op de motor

Standaard afvaarmethodes met behulp van lijnen:

  • Afvaart in voorspring: Werkt goed als je wilt wegvaren van een lagerwal want je schroef eindigt in de wind en je kan door gas achteruit geven altijd de boot wegtrekken van lagerwal. Kortom, je eindigt altijd in een stabiele positie. Extra mobiel rubber op kop, meestal voor de bolder. Eventueel zelfs twee mobiele rubbers, zodat ze kunnen afwisselen. Alle lijnen weghalen behalve de voorspring. Gas vooruit geven, roer zo zetten dat de kont wegdraait van de wal. Als kont recht in de wind of als je niet verder kan draaien: gas achteruit geven en voorspring weghalen. Punt van aandacht: zorg dat je niet met kop nog tegen de wal schraapt bij het wegvaren.
  • Afvaart in achterspring: nuttig als je filegeparkeerd ligt. Werkt bij weinig wind altijd, en bij meer wind bij hogerwal of langswal, vooral op de kop. Bij lagerwal met weinig wind kan dit nog wel, maar bij meer wind is dit erg riskant want het risico bestaat dat je na het wegvaren weer teruggeblazen wordt naar de wal of naar het schip naast je. Extra mobiel rubber achter, ter hoogte van achterpen. Alle lijnen weghalen behalve achterspring. Gas achteruit geven, roer neutraal houden of eventueel weghouden van de wal (dus evenwijdig aan de wal). Als voldoende opengedraaid: langzaam gas vooruit, achterspring weg (let op dat lijn niet in schroef komt) en meer gas geven.
  • Achterlandvast vast en boom op de kop: duwen met de boom, achterlandvast vasthouden voor rotatie. Als de achterlandvast dwars op het schip zit, is het optimaal. Als je de landvast te kort houdt zul je met je roer tegen de kant komen. Wanneer je niet per se de kont bij de kant wil houden, omdat je bijvoorbeeld toch vooruit weg wil varen kun je de landvast ook gewoon helemaal laten.
  • Vissermansspring aan loef: obscure methode, hoef je niet te weten en nauwelijks te gebruiken. Kan wel heel nuttig zijn bij een lagerwalafvaart met harde wind. Zet een lijn tussen een paal op de wal achter het schip en de zwaardbolder aan loefzijde. Door nu rustig gas te geven en het roer een weinig naar de kant toe te draaien kan je de hele boot om de paal van de kant af draaien. Als de boot vrij van de kant is kan je de lijn losgooien en wegvaren. Om dit te versimpelen kan je de lijn dubbel nemen. ?Hoe bevestig je de lijn aan/om de afgeronde zwaardbolder? Tijdens een motoroefendag is deze manoeuvre succesvol uitgevoerd door de lijn direct op de zwaardvalklamp te zetten, zonder om de zwaardbolder te gaan; de lijn schoof ervan af wanneer deze rond de zwaardbolder zat.

< Aanleg op motor | ^

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki