Varen in het donker

Zorg dat je nergens tegenaan vaart

Onverlichte tonnen, andere obstakels en andere schepen vormen het grootste gevaar van 's nachts varen. Zet dus één of twee mensen op het voordek als tonnenwacht, eventueel met schijnwerper. Spreek duidelijk af hoe de communicatie verloopt. Het handigst is wanneer het voordek meld wat zij zien, waar (richting) en hoever van de boot, vervolgens kun jij dan beslissen of een uitwijk actie nodig is en zoja hoe.

Een alternatief is je route zodanig plannen dat je geen onverlichte tonnen tegenkomt, het is dan overigens nog steeds nodig om goed op te letten op eventuele andere obstakels.

Verder kan het zicht op het wad rond zonsondergang en zonsopkomst bijzonder slecht zijn, alles heeft een grijze kleur met heel weinig contrast.

Zorg dat je te zien bent

Zorg dat de radarreflector is gehezen en de navigatie verlichting het doet, mocht één van de boordlichten echt niet werken, hijs dan bijvoorbeeld een wit rondomschijnend licht. Maak een schip waarop je voorrang hebt of waarvan je moeilijk kan zien wat de koers is, jouw positie eventueel extra duidelijk door met de verstraler in het zeil te schijnen. Schroom ook niet om een schip bij twijfel op het blokkanaal, kanaal 10 of 16 op te roepen via de marifoon, doe dit wel bijtijds.

Houd je positie bij

De verlichte tonnen en lichten op de wal kunnen 's nachts erg verwarrend zijn. Vaak komen lichtbeelden op meerdere plaatsen voor en het is dus belangrijk om vrij goed te weten waar je bent, zodat je minder snel vergist.

Op plaatsen waar nauwelijks verlichte tonnen zijn, zoals het oostelijke wad, is het maken van een kruispeiling op vuurtorens soms een optie, verkijk je echter niet op de onnauwkeurigheid hiervan.

Daarnaast kun je doormiddel van (diepte)peilen soms een grove schatting maken van je positie (na bijvoorbeeld lang over ondiepte te hebben gezeild, kom je bij een diepe geul).

Houd de mensen aan boord in de gaten

Vaak is het 's nachts koud en ligt vermoeidheid op de loer. Maak mensen duidelijk dat ze het moeten melden als ze het koud krijgen of erg moe worden en laat iedereen voldoende warme kleren aantrekken. Voorkom dat bijvoorbeeld je tonnenwacht in slaap valt.

Zie ook s'nachts doorzeilen bij de matenopleiding over verlichting ed.

< Varen in zwaar weer | ^ | Varen op het Wad >

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki