Ankeren

Ankeren is één van die dingen die soms snel moeten gebeuren, bijvoorbeeld bij halfvastlopen met veel stroom. Als je dat verwacht, zorg dat de ankerlijn al klaar ligt met de achterkant geborgd. Het makkelijkste gaat ankeren door in een opschieter de zeilen te laten zakken, en daar na het anker te laten vallen. Let bij het vieren erop dat niemand in de lijn komt. Neem als lengte de ketting plus vier keer de diepte van het water. Let op dat het anker goed klaart, motor anders even achteruit om het te laten pakken.

Kijk ook goed om je heen. Waar waait de boot heen als de wind draait? Heb je een weersvoorspelling die die mogelijkheid suggereert? Waar waaien in dat geval eventuele andere ankerliggers heen? Is het verstandig om een hekanker te leggen? Hoe draait de boot bij de kentering?

Als de kans bestaat dat het anker onklaar raakt of dat het zou gaan krabben, laat iemand ankerwacht lopen. Op getijdewater is het vaak verstandig om bij de kentering iemand te laten controleren of het anker niet losschiet.

Ankerop gaan gaat het makkelijkst door met drie man de lijn binnen te halen, de braadspil is stoer maar onhandig. Zorg dat mensen gezamelijk, in een vast ritme trekken: roep "ene, tweeje, hup" indien nodig. Als dit door stroom of wind te zwaar is kan je met de motor helpen. Laat iemand de ligging van het anker aanwijzen zodat je niet per ongeluk er overheen vaart.

Veiligheid

Als je voor een langere periode (bijvoorbeeld een overnachting) ankert, knoop dan een witte of oranje stootwil aan het uiteinde van de ankerlijn. Mocht er iemand overboord vallen, kun je de ankerlijn eenvoudig losgooien. Nadat de drenkeling gered is, vind je het anker gemakkelijk terug.

Vergeet niet de ankerbol, radarreflector en ankerlicht. Zorg sowieso dat je niet in de vaargeul ligt.

Vooral bij een overnachting is het zeer belangrijk dat de bemanning goed geïnstrueerd is. Als iemand midden in de nacht op het achterdek gaat staan om te plassen, is er een gerede kans dat je hem nooit meer terugziet! Vraag ook of er mensen zijn die last hebben van slaapwandelen: laat hen bijvoorbeeld op een bovenkooi slapen, of zorg dat vriendje/vriendinnetje er dicht tegen aan slaapt, zodat ze niet ongemerkt rond gaan spoken. Tenslotte: drink gerust een goede borrel, maar sla niet aan het zuipen. Eén van de ergste dingen die een schipper kan overkomen is om de volgende ochtend van anker te gaan, en na een uurtje zeilen het ongemakkelijke gevoel te krijgen dat er 'iets' niet in orde is...

< Vastlopen | ^ | Onderbemand overstag >

Recent Changes | Edit Bar | Edit Page | History | Security
Powered by PmWiki