Zo nu en dan moet de mast van Trui gestreken worden. Hier een korte handleiding. N.B. Normaal gesproken zijn er drie dingen die voorkomen dat de mast achterover valt. Dat zijn de kluiverval, de voorstag en de mastkling. Totdat de hijskabel op spanning staat moet er tenminste één van die drie vastzitten. De voorstag is onhandig.
Let op dat de communicatie helder is, vooral met degene die de hijskraan bedient.
Veel binnenvaartschepen hebben een hijskraan voor hun auto, sommigen zijn bereid om onze mast uit of in de mastkoker te hijsen voor een kratje bier/fles sterke drank en eventueel een kleine vergoeding.
De nieuwe mast is precies pas, wat zowel het hijsen als strijken erg moeilijk maakt. Het is handig om een en ander aan spullen bij je te hebben voor je dit wilt doen:
Vrijdag 10 maart 2017 hebben Bart Roest en Marieke van der Tuin de nieuwe mast erin gehezen in Warns. Dit ging iets stroever dan we gewend zijn, bij deze daarom de manier hoe we het toen hebben gedaan.
De nieuwe mast zat behoorlijk klem in de mastkoker. Op enkel hijskracht kwam de mast geen millimeter in beweging. Omdat wel voor elkaar te krijgen is het nodig om de mast te kantelen naar achteren. Waarschijnlijk is het handig om dit te doen voordat de kraan er is om tijd te besparen. Belangrijk bij pogingen om de mast te kantelen is het vastzetten van de kluiverval (met enige speling) als back-up voorstag. Daarnaast moeten de voorstag en kling uiteraard los zijn. Uiteindelijk wil je een gat van een cm of 7 tussen mastkoker en mast hebben aan de voorzijde voor het daadwerkelijk hijsen. Om de mast uit de koker te halen zijn de volgende tactieken gebruikt:
Na het achterover kantelen kon de mast eruit getild worden met de kraan. Dit ging alsnog niet van harte. Belangrijk hierbij is dat de mast opeens los zal komen en daarbij dus een stuk omhoog zal springen. Het is verstandig om geen mensen bij de mastvoet neer te zetten. Pas als de mast eenmaal los is kunnen er mensen naartoe om deze naar het achterdek te begeleiden. In verband met het klem zitten is het daarnaast ook handig om de hijssling goed naar boven te duwen (+/- 5.5 meter boven het voordek) en de kluiverval heel goed te vieren.
Zoals te verwachten was, wilde de mast er niet goed in. De mast bleef steken in de mastkoker op een cm of 5 van de "grond". De voorkant van de mast zat op dat moment wel al strak tegen de mastkoker aan. De kling kon dicht (en is daarna ook verder dicht gebleven). Met een krik is geprobeerd de voet van de mast op zijn plaats te krijgen (zoals ook in maart 2017). Dit lukte niet.
Vervolgens is de krik en opvulhout tegen de mastvoet blijven staan, kluiverval vastgezet en hijssling losgemaakt zodat de kraan kon vertrekken. Daarna is er aan de dirk getrokken (uiteinde vast op korvijnagel, trekken vanaf achterschip), waarbij de mast weer met zijn voet op de juiste plek terecht kwam. Er was daarbij wel weer een spleet ontstaan tussen de voorkant van de mast en de mastkoker. De mast is vervolgens weer voorover getrokken door op de kluiverval / boegbeslag een 3e hand te zetten. Na het flink aantrekken van de 3e hand was de mast weer terug in positie en kon de voorstag vast worden gezet.
Waarschijnlijk helpt het om de mastkoker en mastvoet heel goed in te vetten bij het zetten van de mast, met name om de mast er weer uit te krijgen.
Mast gezet in de jachthaven van Huizen m.b.v. portaalkraan.
Mast omgekeerd (punt strop aan de voorkant van de mast) en met behulp van de portaalkraan van de haven ri. het voorschip de mastkoker in gezet/getrokken. Daarnaast alle contactoppervlakken royaal ingesmeerd met schroefaskokervet dat we mochten gebruiken van de Havenmeester.
Geen krik nodig gehad, wel een voet tegen de mastvoet om deze op z'n plek te drukken.
< Schoonmaak voor vertrek | ^ | Klaptopje >